Peticija Mileševaca za odvajanje od Bečeja

Kada je pred sam početak ove školske godine u Mileševu zatvorena škola zbog, prema saopštenjima predstavnika osnivača ove ustanove, Opštine Bečej, renoviranja i od kada je predviđeno da deca iz Mileševa pohađaju školu u Drljanu meštani Mileševa su na sve moguće načine pokušali da ukažu na to da se sa takvom odlukom ne slažu i da ne žele da deca „putuju“ do škole u susedno selo kada imaju školski objekat u sopstvenom selu. OŠ „Petefi Šandor“ je nadležna za oba objekta tj. za obe škole koje su deo ove obrazovne ustanove.

Objekat u Drljanu je skoro renoviran i sređen pa je u dogovoru sa osnivačem, Opštinom, dogovoreno da se i vrtić i jedno školsko odeljenje presele iz Mileševa u Drljan, navodno privremeno, dok se zgrada u Mileševu ne renovira jer je prema navodima nadležnih potrebna veća sanacija objekta i rekonstrukcija grejanja u školi. Meštani Mileševa su i peticijom i odbijanjem da decu šalju u školu u Drljan pokazali da se ne slažu sa procenom da je objekat škole u Mileševu u tako lošem stanju i smatraju da uz male prepravke on može da se koristi i da deca mogu da nastave da idu u školu u svom selu.

Škola je, prema navodima dela meštana Mileševa, koji su bili veoma aktivni i u akcijama koje su organizovali i na društvenim mrežama, pre samo desetak godina bila temeljno rekonstruisana u ADF programu i potrebna je eventualna zamena drvenarije koju su oni sami spremni da finansiraju. Udaljenost između dve škole je nešto više od jednog kilometra ali meštani Mileševa smatraju da je to nepotreban put za tako malu decu i da je pritom nebezbedno da se deca kreću između dva sela. Opština Bečej je na to odgovorila organizovanjem prevoza za decu u saradnji sa Bečejprevozom ali meštani Mileševa i dalje smatraju da je postojanje škole u selu ne samo neophodno nego i veoma važno za opstanak sela.

Ovih nekoliko nedelja situaacija u selu je eskalirala do neslućenih razmera pa su organizovani i protesti i potpisivanja peticija. U međuvremenu uprava OŠ „Petefi Šandor“ je pokušala da prebaci deo nameštaja iz škole u objekt u Drljanu ali su to građani sprečili, tačnije sav nameštaj je vraćen u Mileševo. Meštani tvrde da nameštaj pripada MZ Mileševo ali na njemu nije bilo nekih vidljivih oznaka pa će biti teško dokazati ko je vlasnik.

U ovom momentu dok ovo pišemo meštani Mileševa potpisuju i peticiju kojom se traži odvajanje sela od opštine Bečej. Na ulazu u selo dogodio se ovih dana još jedan incident. Naime, uništen je i znak za ulazak u selo na kojem piše naziv na srpskom Mileševo i zvaničan mađarski naziv za selo Drea. Taj naziv za selo stoji i u opštinskoj zvaničnoj dokumentaciji ali sudeći po svemu bar jedan deo Mileševaca se ne slaže ni sa tim da selo zajedno sa Drljanom ima zajednički mađarski naziv. Do sada iz opštine nije bilo ozbiljnijih pokušaja da se situacija smiri i da se razgovara meštanima oba sela. I medijski ovaj problem polako eskalira pa će sad biti potrebno mnogo više napora da se strasti u selu smire. U razgovoru sa nekim sa meštanima saznali smo da je i samo selo podeljeno i ima različitih mišljenja i zbog toga je neophodno da se što pre postigne neki dogovor a to mora doći kao inicijativa iz Opštine Bečej.