Друштво

Планирани послови ЈП Комуналац до краја године

Оно што је тренутно актуелно у ЈП Комуналац јесте санација дрвореда храста на улазу у Бачко Петрово Село. Наиме, познато је да је реч о Споменику природе и једној од најстаријих алеја храстова у Србији. Стабла су стара и до 150 година, а дрворед је од 1975. године под заштитом државе треће категорије.

Од прошле године ЈП Комуналац је управљач овог дрвореда и уз финансијску подршку општине Бечеј и стручну подршку Завода за заштиту природе спроводе ову санацију, а како сазнајемо од директора ЈП Комуналац, Жељка Плавшића од када је овај дрворед стављен под заштиту па до данас није рађена санација у овом обиму. Завод за заштиту природе направио је 2015. године једну студију у којој се налазе услови под којима се ради санација као и начин рада од тога под којим углом се секу одређене гране, чиме се мажу, до тога како са дезинфикује алат са којим се ради. У дрвореду је било укупно 84 стабла, 46 са десне стране и 38 са леве стране, исечено је укупно девет стабала која су била потпуно сува док се преосталих 75 стабала орезује. Све мере наведене у студији се поштују, завод надзире све радове и тренутно је урађено пола посла.

Оно што је интересантно у дрвореду се налази стабло висине 25 метара и пречника 130 сантиметара и представаља друго по величини у Војводини.

ЈП Комуналац као управљач је дужно да се брине о овом дрвореду и да га чува те је за следећу годину планирано да се изваде пањеви одсечених храстова, да се посеку сва остала дрва у том потезу која нису храст и да се на тим местима засаде нове школоване саднице храста, те ће по проценама бити преко 100 стабала храста. Такође, дрворед ће бити и адекватно обележен таблом са неопходним подацима која ће се налазити на почетку и на крају алеје.

У предстојећем периоду оно што очекује ово предузеће јесте пре свега сређивање два католичка гробља у Бечеју како би била спремна и уређења за 1. новембар односно Све свете. Од већих послова очекује их још и садња ветрозаштитних појасева што финансира општина Бечеј од средстава намењених за пољопривреду. Предвиђено је да се посади око 3500 садница. Као и сваке године у пролеће и јесен улепшавава се град садњом сезонског цвећа али рецимо да то спада у текуће послове. Велики посао који очекује ЈП Комуналац јесте и санација крошњи платана у Зеленој улици која мора бити урађена до краја године.

– Постоји пројекат у коме тачно стоји како и шта треба да се уради, ради ће се само обрезивање крошњи док ће подсецање корена морати нешто касније. Наиме, то је изузетно велик и одговоран посао коме се морамо студиозније посветити. Између осталог, морамо да урадимо и пројекат за тротоаре јер не можемо да подсецамо корење ако немамо средства да после санирамо и тротоаре, рекао је Плавшић.

Поред свакодневних активности ово су неки од већих послова који су плану, а што се тиче набавке опреме, према речима Плавшића надају се да ће успети да набаве два нова возила. Чињеница је да је цео возни парк у овом предузећу прилично стар али тренутно је приоритет да се набави једно половно, солидно погребно возило јер је постојеће у очајном стању и још једно возило које ће моћи да превози и људе али и да има простор за одлагање неопходног алата.

Такође, у плану је да се опреме и једним професионалним усисивачем за лишће који може да се закачи за приколицу и који би био од велике помоћи да се са мање људи и за краће време врло ефикасно среди град посебно у овом периоду када је немогуће да свега неколико људи са метлама и колицима почисте сво лишће. Поред овог планирано је да се набави и машина за млевење грана, као и машина за кошење великих травнатих површина. Идеја је да се узме машина на коју може да се постави и даска за снег како би је могли користити и у зимском периоду.

Ускоро је и расписивање јавне набавке за мобилијар потребан у центру града, у питању су клупе и канте за смеће. Средства за то су предвиђена трећим ребалансом буџета тако да би и то требало да буде готово до краја године.

Редакција

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 18, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *