Počelo čišćenje divlje deponije u Mileševu

U Mileševu (tačnije na ulazu u Drljan) su 15. septembra i zvanično započeti radovi na uklanjanju velike divlje deponije koja se na ulasku u selo taložila decenijama. Radove izvode “Potisje Bečej” doo i grupa izvođača na čelu sa novosadskom firmom “Imperial buildings” a sredstva su obezbeđena na konkursu Ministarstva zaštite životne sredine i to u iznosu od 43 miliona dinara, ostatak se finasira iz opštinskog budžeta. Ukupno potrebna sredstva su oko 54 miliona dinara. Rok za završetak radova je 60 dana.
Ova divlja deponija zauzima prilično veliku površinu, nešto manje od 10.000 kvadratnih metara (9,285) i na toj površini je do sada nataloženo 23.212 metara kubnih smeća. U proseku je deponovano smeće visine oko 2,5 metara.

Smeće će ova dva preduzeća da odnesu na bečejski lokalnu deponiju u „Botri“ ali je u ugovoru sa izvođačem radova naknadno dogovoreno da smeće može da bude deponovano i na druge deponije.

Prema rečima Daliborke Popov, sekretarke MZ Mileševo i Drljan, ova deponija je već decenijama veliki ekološki problem, ruglo koje se nalazi neposredno na ulasku u Drljan i veoma blizu kuća u selu. Osim što je opasna za zdravlje stanovništva ova deponija leži na plodnom poljoprivrednom zemljištu koje se svakako može mnogo bolje iskoristiti. Daliborka Popov je takođe rekla da je veoma zadovoljna što su konačno meštani sela dočekali da ovaj problem počne da se rešava i da se deponija potpuno raščisti i ukloni ali ono što je veoma važno je i da tako i ostane posle, da se spreči da nesavesni građani ponovo počnu da talože smeće na tom mesto. Ona je takođe napomenula da nisu samo meštani Mileševa i Drljana ti koji su odnosili smeće na ovu nelegalnu deponiju nego su tu svoje smeće donosili i iz susednih sela ali i iz gradova, iz Bečeja, Srbobrana ili čak Bačke Topole. Nakon što se završe radovi na čišćenju na ovom mestu biće postavljen i video nadzor da bi nesavesni građani mogli da budu adekvatno sankcionisani za taj prekršaj.