„Potisje – Bečej“: Novi auto podizač kamion

Komunalno preduzeće „Potisje-Bečej“ doo, kao što je to još u decembru najavljeno je nabavkom poslednjeg. petog po redu, novog kamiona završilo ovu fazu obnovljanja voznog parka. Novi kamion podizač koji je prošle nedelje stigao u preduzeće je deo ostvarenja dugoročnog plana da se u potpunosti zamene stara vozila koja su preuzeta još 2017. godine dok je još sada manjinski partner upravljao ovim preduzećem, a od kada je Opština Bečej preuzela gazdovanje u firmi.

Na svečanom uručenju ključeva radnicima koji će kamion koristi i voziti direktor „Potisje-Bečej“ doo, Zoltan Feješ je govorio o investicijama u ovom preduzeću, kako u prethodnih nekoliko godine tako i u narednom periodu.
„Ovim kamionom mi završavamo ciklus nabavke opreme vozila za sakupljanje smeća, ovo nam je auto podizač. Prethodni kamion koji smo koristili je iz 1986. godine i star je 35 godina i nedavno je bio na opravci pa smo čekali tri nedelje da se napravi deo jer više nema da se kupe rezervni delovi za njega. Kad završimo ovaj ciklus registracijom ovog novog kamiona krenuće novi ciklus ulaganja. U planu nam je, pre svega, zatvaranje deponije, pravljenje transfer stanice, to sve mora da se uradi do kraja sledeće godine. Taj novi ciklus ulaganja koštaće oko milion evra. Od kad je ovo rukovodstvo, mi smo u Potisje uložili oko 800.000 evra što iz sopstvenih sredstava što iz donacija, i to bez ovog sada kamiona. Vrlo brzo ćemo dostići i cifru od milion evra. U vozila smo uložili 48.000.0000 dinara, 1.700.000 dinara u opremu, u kontejnere na deponiji negde oko 2.6 miliona, 7 miliona u opremanje deponije, u računare i video nadzor 1.5 milion, nameštaj i oprema 1.5 milion.

Neka od tih sredstava smo dobili i iz donacija: za kontejnere oko 50 hiljada evra, jedan kamion koji je došao 2018. godine smo dobili u okviru projekta preko konkursa GIZ-a i u tom projektu smo imali i podršku lokalne samouprave. Mi smo sada najbolje opremljeno komunalano predzeće za obavljanje ovih poslova u Srbiji.

Kada smo 2016. godine preuzeli preduzeće zatekli smo četiri kamiona proseka starosti 19.5 godina. Ja sada kad odem u penziju i dođe novi direktor njegov najstariji kamion biće 4.5 godina, to ipak nešto znači. Sad to već može da ide i da se menja čim napuni 5 godina tako da onaj kamion što je 2017. godine kupljen biće zamenjen staro za novo jer još će za njega moći da se dobije neka pristojna suma i neće trebati toliko para da se doplati za novi kamion i tako redom.Troškovi održavanja starih vozila u 2016. godine bili preko 6.5 miliona dinara, kamioni su bili često na opravci pa smo iz Novog Bečeja pozajmljivali kamione, imali smo čak iz Niša ovde polovni kamion na tenderu što smo dobili da možemo da izvršimo posao, podizač smo donosili iz Iriga, iz Zrenjanina, ljudi su radili noću da bi mogli da im vratimo na vreme. To smo sada prevazišli i to su sad već stari problemi koji se vrlo brzo zaboravljaju.“ rekao je Feješ.

Svi kamioni su nabavljeni na lizing, već sledeće godine jedan od kamiona koji je kupljen 2017. godine će biti otplaćen 100 posto (svaki kamion ima rok otplate 5 godina), napomenuo je takođe direktor Feješ. Što se tiče ulaganja u deponiju koja je uređena za rad na odvajanju sekundarnih sirovina ona, prema njegovim rečima, nisu bila na kredit nego iz poslovanja. Govoreći o poslovnoj politici preduzeća Zoltan Feješ je rekao da je vaoma zadovoljan jer je ukupna zaduženost Potisja još uvek do dozvoljene granice od 10 posto ukupnih godišnjih prihoda iako je kod većine drugih preduzeća praksa drugačija i država i bankarstvo priznaju zaduživanje i mnogo više, čak do 25 posto kao dobro poslovanje. Direktor Feješ je rekao i da preduzeće sve svoje obaveze plaća na vreme. Što se tiče cene usluga za korisnike on je potvrdio da se one neće menjati u ovoj godini ali da će zatvaranje deponije 2022. godine sigurno povećati cene jer će se nositi smeće na regionalnu deponiju i to će drastično povećati troškove.

Predaji ključeva kao oredstavnik Opštine Bečej prisustvovao je i Dragan Kovačev, član Opštinskog veća zadužen za oblast privrede i zaštite životne sredine i on je tom prilikom rekao: „Podaci koje je direktor izneo samo govore o konsolidaciji finansijskog poslovanja javnog preduzeća „Potisje-Bečej“ u periodu od kada se lokalna samouprava kao većinski vlasnik aktivno uključila u organizaciju rada ovog preduzeća. Mislim da su rezultati iz godine u godinu evidentni. Pet ovakvih vozila u ovako kratkom periodu obezbeđuju sve potrebe i zadovoljavaju sve kapacitete za odnošenje smeća iz naše opštine ali to je prvi korak. Tu lokalna samouprava i Potisje neće stati, rešava se drugi korak koji je takođe veoma značajan to je sudbina naše deponije za odlaganje smeća u Bečeju, koja je što se tiče njenog životnog veka pri kraju i sada se aktivno radi na tome, razmišlja i realizuju se neki dogovori kako bismo našli soluciju odlaganja otpada na drugom mestu jer je ova deponija na kraju životnog veka. Mislim da ako se nastavi ovaj trend, a ja mislim da hoće i da nema razloga da se stane, ovo je izuzetno pozitivan trend poslavanja javnog preduzeća i mislim da će se tako nastaviti i u budućnosti.“