Praznična punjena živina

Punjena koka, pile, guska, patka ili ćurka uglavnom su deo praznične trpeze. Kako se polako približavamo sezoni svečanih ručkova evo nekoliko ideja za punjenja koja mogu da budu i veoma korisna dopuna je-lovnika za veće familije i veća slavlja.

Pravilo je da se pravi malo veća količina fila od onog što može da stane u pile ili gusku jer se jedan deo fila koji preostane posebno zapeče u vatrostalnoj posudi i služi uz meso i sok od pečenja kao prilog. Od punjenja možete napriviti i veknicu i seći na kriške kao prilog. Nežnije meso (piletina npr.) ide dobro uz beli hleb a patka ili ćurka se puni rustičnijom vrstom hleba.

Najklasičnije naše standardno punjenje je sa seckanom džigericom ili mlevenim mesom. Dva veća luka i nekoliko strukova celera se izdinstaju na masti ili na malo ulja, doda se džigerica ili mleveno meso, začini po ukusu (biber, so, beli luk), dva jajeta i iseckan hleb na kockice. Zamesi se fil i time se napuni živina, pokrije folijom i stavi na pečenje. Količina zavisi od toga koliko želite da ostane fila za posluživanje, ostatak fila potrebno je preliti bujonom ili supom da hleb dobro upije i tek onda staviti u vatrostalnu činiju i peći oko 30tak minuta u rerni.

Veoma popularna za svečanije prilike je varijanta sa kestenjem: 300 grama kestenja ispeći u rerni ili skuvati, oljuštiti i iseckati sitnije, izdinstati dva veća luka, nekoliko stabljika celera i iseckati nekoliko režnjeva slanine, začiniti po ukusu, dobro se slaže žalfija sa kestenom. Dodati dva jajeta i manju veknicu suvog hleba iseckanog na kocke i šolju supe. Napuniti pile, patku … ostatak fila natopiti sa još supe i zapeći u rerni 30-tak minuta dok ne dobije koricu.

Manje više isti princip se primenjuje i na ostale varijante (standardno ide izdinstan luk, celer, začini, hleb, supa za podlivanje i jaja, to je osnovna masa). Odlična je kombinacija u koju se dodaju sveže kobasice i seckani sir na kockice zatim kombinacija limuna(korica i sok od 2 limuna) sa začinskim travama i slaninom pa varijacija sa Greni Smit jabukama seckanim na kockice koje su prethodno izdinstane na luku i slaninici u kombinaciji sa seckanim orasima zatim božićna varijacija sa seckanim suvim voćem (posebno su brusnice dobre sa patkom) u kombinaciji sa seckanim jabukama. Odlična je i kombinacija sira sa nekim aromatičnim pivom, ili plavog sira i krušaka ili dunja … Isprobajte koja vam kombinacija najviše odgovara. Začine koristiti po ukusu (so, biber, đumbir, kurkuma, čili i sl.)kao i začinske trave (žalfija, majčina dušica, peršun…).