Predstavljena Monografija fudbala u Bečeju 1911-1975.

Monografija fudbala u Bečeju za period od 1911. do 1975. svečano je predstavljena u velikoj sali Skupštine opštine Bečej. Autori ovog istorijskog dela su Nedeljko Stojković i Boris Lozanov, a štampanje ovog izdanja finansijski je podržala Opština Bečej.

Podršku pri stvaranju ove monografije dali su fudbalski veterani našeg grada i njihove porodice, a sam proces prikupljanja materijala i pisanja knjige trajao je tri meseca. Monografija je objavljena u godini kada je navršeno 110 godina od donošenja prve fudbalske lopte u Bečej.

“Pošto sam ja rođeni Bečejac, bila mi je izuzetna čast i zadovoljstvo da su me veterani bečejskog fudbala svojim potpisima ovlastili da posle one moje retrospektivne izložbe, koju sam napravio pre pandemije 2019. godine u galeriji “Krug”, gde sam predstavio jedan deo svoje kolekcije fotografija, a najznačajnije mesto zauzeli su upravo fudbaleri, koji su bili i najzastupljeniji. Jedan od najstarijih igrača me je pitao kada ću ponovo tako nešto da napravim, a ja sam odgovorio da je naredni korak da napišemo knjigu”, kazao je Boris Lozanov.

Iza ove monografije stoji predani rad istoričara Nedeljka Stojkovića, koji je prikupio značajnu istorijsku građu i napisao knjigu, dok je fotografijama Borisa Lozanova vizuelno obogaćeno delo koje na zanimljiv način dokumentuje najznačajnije događaje i najveća imena bečejskog fudbala.
k“Monografija obuhvata period od 64 godine, a kada uzmemo u obzir da je izdata knjiga o vaterpolu, ovo delo predstavlja krunu najpopularnijih sportova tog vremena. Kao takvi, ovi veterani i oni koji nisu više među živima, idu kao legende u istoriju Bečeja”, azao je Lozanov.

Delo je napisano na 160 strana i govori o počecima fudbala u Bečeju, zatim razvoju ovog sporta, a sadrži više od 80 autentičnih fotografija, amblema i zastavica koje su kapiteni pre utakmica razmenjivali.

Na promociji monografije osim autora prisutnima se obratio i Dane Mandić, član Opštinskog veća za sport, omladinu i turizam, koji je istakao da su dela poput ove monografije veoma značajna za celu opštinu i sve nas, jer će ona ostati u amanet budućim generacijama i negovati uspomenu na one koji su stvarali istoriju.

“Zahvaljujem se Opštini Bečej, predsedniku Draganu Tošiću i članu veća Danetu Mandiću jer su obezbedili sredstva i omogućili da ova knjiga bude štampana. Pored toga, hvala svim veteranima i njihovim porodicama koji su pomogli da popunim svoju kolekciju fotografija i ostatak materijala”, zaključio je Lozanov.

U okviru ove promocije, veteranima ovog sporta uručene su zahvalnice za uložene napore i postignute rezultate na unapređenju fudbala u Bečeju. Vukašin Ljubojev