Projekat: Zabava ili opasnost na internetu: Mračna strana interneta

autor: Vanja Bojović, učenica Gimnazije

Internet je sjajna stvar. Na samo jedan-dva klika dolazimo do mnogih zanimljivosti i saznanja, stupamo u komunikaciju sa komšijama ali i sa ljudima na drugom kraju planete. Ipak, ovaj virtualni svet sa sobom nosi mnoge opasnosti kojih treba da budemo svesni kako bismo zaštitili sebe, a i druge. Deca danas dobijaju telefone sve ranije.

Mnogi još nisu u potpunosti iskusili lepotu i sve čari detinjstva, a već s punom pažnjom prate šta se sve dešava na društvenim mrežama i ko šta objavljuje. Upravo zbog nedovoljne zrelosti, nedostatka upućenosti i svesti koliko internet može da bude opasno mesto, dolazi do raznih vidova digitalnog nsilja. Vređanje, ucenjivanje, objavljivanje privatnih podataka, slika i videa, kao i druga uz-nemiravanja mogu biti isto toliko opasni koliko i nasilje u stvarnosti. Ukoliko je dete aktivno na društvenim mrežama, nemoguće je a da u nekom momentu ne zađe u onu mračnu stranu interneta gde su korisnici slobodniji, imaju manje kočnica, gde lakomisleno daju poverenje i gde ga zloupotrebljavaju. Kako dete ne bi postalo žrtva digitalnog nasilja, smatram da je uloga roditelja ovde veoma važna. Sa decom treba da razgovaraju, da ih upoznaju sa rizicima na internetu, da zajedno pronalaze zanimljive sajtove koji im mogu pomoći za školu, kako bi unapredili svoje hobije i interesovanja.

Pristup internetu, pogotovo mlađoj deci, treba biti ograničen na određene sajtove i na određeno vreme. Treba uzeti u obzir da neograničeno sedenje pored kompjutera može biti veoma štetno, ne samo po mentalno nego i fizičko zdravlje. Lozinke i lične podatke treba da prave i kontrolišu isključivo roditelji, jer deca nisu svesna šta sve može poći po zlu ukoliko neko otkrije sve te bitne informacije. Još jedna značajna stvar jeste da deca moraju razgovarati sa roditeljima ako se susretnu sa nekom opasnošću. Zato je potrebno detetu jasno staviti do znanja da ste uvek tu da mu pomognete. Bitno je i da deca i roditelji znaju da postoje mnogobrojne telefonske linije koje su tu sa ciljem da sasvim anonimno odgovore i pruže pomoć onima koji se osećaju loše i koji se nalaze u bilo kakvoj nevolji u vezi sa internetom.

Na kraju krajeva deca treba da znaju da je u životu važnije imati makar i samo jednog pravog prijatelja, nego veliki broj pratilaca koji nam lajkuju i komentarišu slike. Jednostavno je nemoguće da su nam svi na internetu pravi prijatelji. S obzirom da samo jednom pogrešnom porukom, informacijom ili fotografijom dete može da dođe u veliku opasnost ili u najgorem slučaju, a i to se dešava, da digne ruku na sebe, veoma je važno da roditelji svakodnevno prate šta dete gleda i sa kim dolazi u kontakt. Roditelji sa decom mogu da sastave spisak pravila kako se ponašati na internetu, šta se sve sme a šta ne sme raditi, i da to uvek bude dobar podsetnik kako koristiti internet, uživati u svemu što nam nudi, a u isto vreme ostati bezbedan.

Filmska preporuka za decu i roditelje: Cyberbully (Virtualni zlostavljač, 2011)