Први овогодишњи ребаланс буџета

Скупштина Општине Бечеј, 31. по реду одржана је 13. априла са проширеним дневним редом  од 15 тачака. На седници су разматрани планови и програми јавних установа за 2018. годину, реизбор директора УСКАО „Ђорђе Предин – Баџа“, ребаланс буџета, престанак функције и именовање нових чланова Савета за међунационалне односе као и чланова управних одбора и школских одбора.

Већ на самом почетку седнице током усвајања записника са претходне одборник и шеф одборничке групе „Само локално“ Стеван Косановиће је изнео примедбу на записник и образложио да сматра да су наводи са излагања са претходне седнице унети у записник нетачно и тендециозно и у циљу „дискредитовања опозиције“,  да постоје аудио снимци о томе, захтевао је проверу и да се поново уради транскрипт и да се исправии записник и прецизно унесу наводи свих одборника који су учествовали у дискусијама на претходној седници. Председник Скупшине Ненад Томашевић је преложио да се поново преслушају аудио записи и да се, уколико се испостави да су примедбе оправдане, записник исправи и поново стави на усвајање.

Дневни ред је допуњен са три тачке од којих су се две односиле на отуђење односно регулисање граница парцела грађевинског земљишта а трећа је била усвајање Плана детаљне регулације насеља Мали Рит.

Као друга тачка дневног реда разматран је прдлог за први овогодишњи ребаланс буџета, известиоци су били Председник Општине Драган Тошић и начелница Одељења за финансије Зорка Косовац. Председник Општине је објаснио да су разлози за овај ребаланс инвестиције за које су потребна додатна средства за реализацију. Једна од већих ставки у ребалансу је обезбеђивање додатних средстава, у односу на првобитни план, за ИПА пројекат Мале марине. Председник Општине је  објаснио да ће се та средства након завршетка пројекта у износу од 85% вратити у буџет општине (у питању је 17 милиона који су опредељени за овај пројекат овим ребалансом). Друга већа ставка у ребалансу је неопходно повећање буџет за реконструкцију крова спортског центра. За  ову инвестицију добијена су средства из виших нивоа власти али не у износу од 100% колико се очекивало па је Општина Бечеј морала да, у циљу реализације пројекта, определи за ову инвестицију још девет милиона динара, добијена средства за реконструкцију из виших извора износе нешто испод 30 милиона динара. У расправи на овој тачки дневног реда одборник др Виктор Молнар се такође обратио одборницима Скупштине да подржи пројекат Мале марине као веома значајан за позиционирање Бечеја као туристичке дестинације у оквиру регије и као изузетно важне инвестиције за регионално повезивање са суседним земљама речним путем.

Усвојени су планови и програми за 2018. годину Народне библиотеке, Градског музеја и Туристичке организације. Предлог Плана и програма Туристичке организације изазво је највише полемике. Одборник Милан Бокун из одборничке групе „Само локално“ поставио је директору Туристичке организације Јовану Јечанском, који је био известилац на овој тачки дневног реда, неколико питања. Прво питање се односило на стање купљеног и лагерованог туристичког брода „Бела лађа“, када и на који начин ће овај пловни објекат бити „приведен намени“. Наиме, 2016. године Општина Бечеј је купила овај брод, брод је изграђен 1985. године, и намењен је био туристичким турама на Тиси за потребе Туристичке организације Бечеј. Друго питање које је поставио односило се на  безбедност корисника трим стазе у Горанском парку која је прекривена грањем а постоји и опасност од падања сломљених већих грана са околног дрвећа. Ово питање је постављено у контексту колико се онда, због нарушене безбедности, то може промовисати као „туристичка понуда“. Треће питање које је постављено од стране опозиције било је тренутно стање у спомен кући Богдана Дунђерског, када ће у овом објекту бити завршени унутрашњи радови, када ће се пронаћи средства за куповину намештаја и када ће овај објекат почети да се користи. Последње питање за известиоца било је када ће бити постављен нови мобилијар, клупе и корпе за отпатке на новоуређени централни градски трг. Директор Туристичке организације је рекао да на нека од постављених питања он не може да да одговор јер нису у његовој надлежности као што су одржавање Горанског парка и куповина мобилијара за трг али да ће разговарати са управом ЈП „Комуналац“ који је надлежан. За брод „Бела лађа“ Јован Јечански је рекао да је 2016. године брод купљен и да је 2017. године инвестирано да се он доведе у пловно стање али да се у међувремену закон о пловним објектима променио значајно и да у овом тренутку овај брод не може да буде регистрован као „друштвено возило“ и да ће бити неопходно да се ураде још неке измене и да се поново инвестира у атесте. У овом тренутку брод може да буде само пловни објекат  за „лично коришћење“. Када је у питању спомен кућа Богдана Дунђерског у овом тренутку још треба тачно да су утврди будућа намена простора, да се инвестира у куповину намештаја из епохе и да за сада нема довољно средства за ово јер је то прилично велика инвестиција. После излагања известиоца Председник Општине Бечеј Драган Тошиће се јавио да појасни да су опремање трга и одржавање Горанског у надлежности ЈП „Комуналац“ и да одборник није поставио питања на праву адресу, да је тендер за куповину мобилијара за трг крајем прошле године поништен јер се није јавио понуђач са адекватном опремом и да је тендер за набавку поновљен и обећао да ће најкасније за 20-так дана клупе бити постављене.

Реизбор директора УСКАО „Ђорђе Предин – Баџа“ Дејана Станојева такође изазвао полемику. Одборничка група „Само локално“ је саопштила да неће подржати реизбор овог кандидата због грешака и због кашњења извештаја о пословању ове установе за које је, по њиховим речима, одговоран пре свега директор и поставио питање зашто уз образложење именовање није приложена одлука Управног одбора и зашто није спроведена редовна конкурсна процедура. Након овог излагања Председник Скупштине Ненад Томашевић је у име своје одборничке групе рекао да ће подржати реизбор директора. Поново се за реч јавио и Председник Општине Драган Тошић и рекао да по закону за ову врсту установе није предвиђено да се спроводи уобичајена конкурсна процедура и да постоји одлука УО и да сматра да треба подржати реизбор директора јер је он добро радио у претходном периоду о чему сведоче резултати и бројне инвестиције. Председник Скупштине је рекао да одлука УО није приложена због обимности материјала за заседање. Директор установе Дејан Станојев је изнео податке о инвестицијама током његовог претходниг мандата.

Остале тачке дневног реда око којих није било расправе и које су потврђене углавном већим гласова  односиле су се на постављање нових чланова у Савет за међунационалне односе, измену Статута установе „Лабуд Пејовић“, постављање Председника УО Градског музеја и разрешење чланова Школског одбора Техничке школе.

На крају седнице одборник Стеван Косановић поставио је одборничко питање колико се средстава слива у буџетску касу након ликвидације, Председник Скупштине је рекао да ће на ово питање одборник добити одговор у складу са пословником.28

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *