ПУ „Лабуд Пејовићˮ: Отворене четири нове групе у вртићу

Након неколико месеци неизвесности, која је посебно погодила родитеље деце која нису била уписана након конкурса у мају месецу у вртиће, коначно је ПУ „Лабуд Пејовић“ добила одговор из Министарства финансија. Добили су одобрење да повећају број група и да упишу оних 78 деце која су према бодовном систему остала „испод црте“ пролетос. Ова установа је добила сагласност Министарства финансија (односно њен оснивач Општина Бечеј) да може и да повећа масу плата у установи и да ангажује додатно особље. Но, Министарство ипак није одобрило пун износ тражених средстава од 18.800.00 него нешто мањи – 12.892.000. Ипак, та додатне средства ће омогућити да се отворе нове групе, приме нови радници и да деца која су остала испод црте буду уписана одмах од првог септембра.

Представници локалне самоуправе и ове образовне установе сазвали су и конференцију за штампу да обавесте јавност о томе шта је резултат вишемесечне акције коју су заједнички предузели да би се проблем решио. На тој конференцији која је одржана у уторак 13. септембра новинарима су се обратиле заменица председника општине Бечеј Светлана Вулетић, помоћница председника општине задужена за образовање Сања Биро и директорица ПУ „Лабуд Пејовић“ Татјана Митић.

Оне су изразиле задовољство јер је на крају све позитивно решено. Према њиховим речима исплатио се велики труд који су заједнички уложили локална самоуправа и запослени у предшколској установи као и веома велики ангажман председника општине Бечеј који је константно био у контакту са Министарством и инсистирао да се наш захтев што пре реши. Читава процедура за добијање сагласности била је веома комплексна.

У тренутку добијања сагласности више није било само 78 деце у питању јер се након конкурса пријавило још 58 па је тако у једном тренутку било чак 136 деце која су остала на чекању за место у вртићима. Тренутна ситуације је да је од 78 деце која су пријављена на мајском конкурсу њих 75 већ почело да похађа вртић (троје деце, односно родитеља је одустало) али је додатно уписано и још 29 деце која су била на листи чекања што је био статус оних који су се накнадно пријавили. Укупно у овом тренутку уписано је 104. Битно је напоменути и да је од 78 деце која су остала без места у мају чак 50 било породица у којима оба родитеља раде.

ПУ „Лабуд Пејовић“ је од оснивача затражила на основу добијене сагласности да се отвори 5 нових васпитних група али је са овим умањеним средствима у односу на првобитни захтев на које је Министарство дало сагласност за сада омогућено да се отворе четири нове групе.

Осим тога од Министарства добијена је и сагласност да се отвори 6 нових радних места на неодређено време што је отворило могућност локалној самоуправи да ангажује још један одређен број радника на одређено време (до 10%). Оснивач, Општина Бечеј, је одобрила да се за сада запосли 7 нових васпитача, једна медицинска сестра/васпитач, 1 кувар (због повећања броја оброка у кухињи) и једна чистачица/сервирка.

Татјана Митић је на конференцији за штампу изнела и неке статистичке податке који су, према њеним речима веома оптимистичне, јер се повећава број деце која се уписују у вртић. Ове године је укупно у вртић уписано 1150 деце, од тога уписано је 315 предшколаца. За сву децу предшколска настава је законски обавезна и очекује се да ће бити уписано бар још десетак деце када се добију спискови од Центра за социјални рад, полиције и здравствених установа и када се контактирају родитељи који још нису уписали децу у предшколске групе.

Према речима Татјане Митић ова радна година започела је са 54 васпитне групе и од тога је 20 група полудневног боравка и 34 групе целодневног боравка. Четири нове групе које су сада одобрене да се отворе кренуле са радом од јуче (од 12. септембра) и то једна у Бачком Градишту у вртићу Коцкица за децу од 3-6 година то је двојезична група, а у Бечеју су отворене три нове групе, од тога две су јасленог узраста а једна група је за децу мешовитог узраста у централном објекту. Првобитно је било предвиђено и отварање још једне јаслене групе у Бачком Петровом Селу али је то за сада остало на чекању.

„Ми ћемо у договору са финансијским службама у Општини Бечеј пратити ту масу плата, односно реализацију плата за предшколску установу како бисмо у неком наредном периоду видели да ли постоји додатна финансијска могућност да се отвори још нека група у складу са потребама породица у општини Бечеј. Ми смо се захтевом након добијања сагласности обратили оснивачу и тражили смо 5 група, за ове четири које сам сад навела и за једну групу јасленог узраста у Бачком Петровом Селу. Ми ове године нисмо ни расписали конкурс за јаслену групу тамо јер се конкурс расписује само за упражњена места.“ – рекла је Татјана Митић

Према речима Светлане Вулетић сада је неопходно да се што пре уради калкулација и да се види какво је стање на контима за плате у ових првих девет месеци, да се направи пројекција до краја године и да се следећим ребалансом прво реши и убаци најпре ово одобрено повећање. Сања Биро је такође напоменула да је неопходно и да се у наредном ребалансу буџета испланирају и средства за куповину опреме, намештаја, играчака за те ново- отворене 4 групе.

„Наравно, пре него што смо и тражили да нам се одобри повећање масе плата да бисмо отворили нове групе ми смо разматрали и где можемо да сместимо те групе, ми смо у централном објекту имали две радне собе на располагању али оне треба и да се опреме, тренутно смо позајмили од осталих група део намештаја, опреме како бисмо започели ову годину али нам је обећано да ће у ребалансу бити обезбеђена и средства за куповину креветића, осталог намештаја, креветнине, посуђа и др. то су све још додатна средства која ми очекујемо од Општине.“ – рекла је Татјана Митић.