Друштво

Радичевић: Прослављена сеоска слава и дан села

Манифестација „Дани Радичевића – Меморијал Милан Вујновић“ одржани су протеклог викенда у позоришној сали у Радичевићу. Уз концерт КУД „Ђидо“ и свечани програм мештани Радичевића прославили дан свог села. Уједно је прослављена и сеоска слава Мала Госпојина.

Манифестација „Дани Радичевића“ трајала пет дана током ко- је је најпре у среду одржан парастос у цркви Милану и Нади Вујновић, брачном пару који је заједно са целом породицом био велики донатор села. И ове године парастосу су присуствовали бројну мештани и чланови њихове породице.

У четвртак 21. септембра мештани Радичевића прославили су сеоску славу Малу Госпојину, најпре је у цркви пресечен славски колач а након тога је у Дому културе био организован концерт и наступ КУД-а Ђидо са гостима из Мола. За мештане и госте Месна заједница припремила је и послужење уз пиће и ћевапе. Свечаној прослави сеоске славе присуствовало је је око 200 мештана и гостију.

Наредног дана, у петак, у оквиру манифестације у позоришној сали је гостовао ансамбл Дома културе Србобран са њиховом изведбом Стеријине „Покондирене тикве“.

У суботу, 23. септембра је код летњиковца било организовано такмичење у кувању рибље чорбе. Најбољу чорбу скувала је екипа „Варљиво лето 68.“, друго место је заузела породична екипа Срђана Милина, треће такође породична екипа Саше Протића. Додељене су и награде најмлађем капитену екипе Душану Лудајићу и најстаријем Цветану Наумовском. Најлепше декорисан сто на такмичењу имала је „Екипа Југославија“ .

Последњи дан манифестације „Дани Радичевића“ био је спортски дан. На сеоском стадиону одржана је пријатељска утакмица између локалног ФК „Младост“ и ФК „Његошево“ на којој су домаћини однели победу.

Према речима секретарке МЗ Радичевић Светлане Зеленкић, сви програми манифестације „Дани Радичевића“ били су веома посећени и они су као организатори врло задовољни. Током тих неколико дана атмосфера у селу је била весела, било је такође и разних других пропратних програма за све генерације што је био и циљ организатора, да се сами мештани пре свега добро забаве али и да дочекају и угосте бројне посетиоце са стране.

Овој манифестацији присуствовао је и председник општине Бечеј др Вук Радојевић.У оквиру свечаног програма у Дому културе, председник се обратио мештанима и честитао им славу села. Он је том приликом истакао да локална самоуправа системски ради на унапређењу услова живота на селу, кроз финансирање различитих услуга, пројеката и садржаја намењених становницима Радичевића. Један од показатеља да је то препознато је и чињеница да је у протекле две године десет породица купило куће у Радичевићу, за шта је финансијску подршку обезбедило Министарство за бригу о селу, док је Општина грађанима који су конкурисали  омогућила техничку подршку.

Поред тога, како је рекао др Радојевић, локална самоуправа настоји да кроз инвестиције у саобраћајну инфраструктуру унапреди квалитет живота грађана и њихову свакодневну комуникацију. Тако је ове године асфалтирана Пролетерска улица у Радичевићу, где је један део улице по први пут добио асфалт. Управо то је смер у којим ће Општина Бечеј наставити да спроводи политику унапређења квалитета живота свих грађана, закључио је др Радојевић и додао да је ОШ “Здравко Гложански” у Радичевићу комплетно обновљена, чијом смо реновацијом обезбедили још боље услове за образовање.