Rigo Janči (Rigó Jancsi)

Mamin stari recept za Rigo Janči umazan je decenijskim slojevima fleka od čokolade u svesci jer još uvek ovaj kolač nema zamenu kad uhvati čokoladna kriza. Ovaj relativno jednostavan kolač je dobar onoliko koliko su sastojci kvalitetni. 

Potrebno je za kore: 8 većih jaja, 8 kašika šećera, 6 kašika jakog crnog kakaoa (holandski na pijaci ili onaj u prodavnicama zdrave hrane, tamniji u svakom slučaju), šolja ulja ili topljenog putera, malo soli, pola praška za pecivo i brašna da testo bude gustine kao za običnu piškotu. Prvo umutite belanca sa šećerom da imaju onako vrhove ali ne prejako, dodajte žumanca, kakao i puter ali varjačom mešajte dalje. Ovo je količina za dve kore, možete posebno mutiti sa duplo manjom količinom (4 jaja …) dve posebne kore. Razliti u tepsiju veličine 36×27, peći na 180 stepeni jedno 20 minuta ali proveriti viljuškom kad je gotovo jer je dosta tanka kora. Ohladiti ih dobro.

Fil: Otopiti pola putera i 200 grama što kvalitetnije tamnije čokolade i prohladiti. Odvojiti 2 dl. od jedne litre slatke pavlake, moj savet je kupiti litru milerama što svežijeg na pijaci ili u mlekari, pažljivo mutiti ostalih 8 dl. na maloj brzini sa prah šećerom po ukusu (oko 6-7 kašika) i dve, tri kesice vanil šećera i ukoliko je potrebno dodavati malo mleka ako počne da se brzo zgrušnjava u puter. Ugasiti mikser i pažljivo umešati u pavlaku otopljenu čokoladu  da ne spadne skroz pena i dodati rastopljene u malo mlake vode dve kesice želatina. Namazati fil preko jedne kore pokriti drugom i napraviti ganaš glazuru sa 100 grama čokolade i 2 dl slatke pavlake. Sve ovo možete napraviti i sa litrom biljnog šlaga, lakše je, on je postojaniji ali je ukus pravog šlaga neuporediv. 


Iako većina u ovim krajevima zna priču kako je nastao ovaj kolač i kome je tačno namenjen nema razloga da je ne ponovimo jer je filmski zabavna i uzbudljiva za romantičare.

Rigo Janči je bio čuveni mađarski violonista romskog porekla. Osim što je bio izuzetno talentovan muzičar koji je uglavnom izvodio cigansku muziku veoma popularnu krajem 19. veka bio je i mlad, lep i izuzetno harizmatičan. Stajling mu je takođe bio specifičan a žene su padale uglavnom na impresivne brkove (ako je sudeći prema fotografijama negde između Poaroa i hipstera od pre desetak godina). Rigo Janči 1896. godine dospeo u žižu javnosti kada je belgijskom princu preoteo ženu.