Óbecse

Segélycsomagok a szürke övezetben élőknek

Óbecsei Vöröskereszt: Elismerések az állandó véradóknak

Az Óbecsei Vöröskereszt az Önkéntes Véradók Világnapja alkalmából ünnepséget rendezett az óbecsei Népkönyvtárban, melynek keretén belül elismerésben részesítette mindazokat az önkéntes véradókat, akik több mint 75 alkalommal, valamint több mint 100 alkalommal adtak vért.
Községünk területén megközelítőleg 800 önkéntes véradó van nyilvántartva. Az akciókon, melyeket az Óbecsei Vöröskereszt a Vajdasági Vérátömlesztő Intézettel együttműködve szervez, adhat vért minden 18 és 65 év közötti felnőtt, aki egészséges.
– Az elismerések kiosztására szinte minden évben sor kerül valamilyen formában. Volt, hogy a Községházán, volt, hogy a Városi Színházban, de igyekszünk időről időre meghálálni véradóinknak a humán cselekedetüket. Idén is kifejeztük tiszteletünket egy szerény ünnepség keretén belül – mondta Marijana Ćalović, az Óbecsei Vöröskereszt titkára.
A rendezvényen azokat az intézményeket is elismerésben részesítették, amelyek bármilyen formában segítették az Vöröskereszt önkéntes véradási akcióit. A megjutalmazottak között volt Óbecse Község, az Óbecsei Városi Színház, a Đorđe Predin Badža Ifjúsági Sport és Kultúrális Tevékenységek Intézménye, a Zdravko Gložanski Általános Iskola, valamint az Óbecsei Televízió.
Nem ez az egyetlen újdonság az Óbecsei Vöröskeresztben. Július 1-jén 120 élelmiszer-csomag formájában megérkezett a jótékonysági segítség harmadik része. Ezeket a segélycsomagokat azok a családok kapják, akik nehéz körülmények között élnek és a szürke övezetbe kerültek, ami azt jelenti, hogy nem felelnek meg a Szociális Védelmi Központ által biztosított támogatás igénybevételi feltételeinek, fogyatékkal élő családtaggal élnek egy háztartásban, vagy nagyon alacsony a jövedelmük.
Az elkövetkező periódusban 38 család fog higiéniai csomagban és fertőtlenítőszerben részesülni, amelyet az óbecsei Szociális Védelmi Központ együttműködésével osztanak ki. Emellett, az Óbecsei Vöröskereszt által 20 élelmiszert és tisztítószereket tartalmazó csomag is kiosztásra kerül. Ezeket azon családok fogják megkapni, akik a rendkívüli helyzet ideje alatt, vagyis március 15-e és május 6-a között elveszítették a munkájukat.
Ezeket a csomagokat a helyi közösségek között fogják szétosztani, azaz Óbecsén, Bácsföldváron, Péterrévén és Radičevićen. Amint az Óbecsei Vöröskereszt megkapja a támogatásra szoruló családok névsorát, elkezdik a segélycsomagok kézbesítését.
D.P.