Skuplje i polise osiguranja za vozila

Polisa obaveznog osiguranja od autoodgovornosti skuplja je od 1. januara 2023. godine za 12 do 15 odsto kažu iz Udruženju osiguravača Srbije (UOS).

Procenat poskupljenja polise osiguranja varira od društva do društva, ali ne prelazi 15 odsto i važi za sve kategorije motornih vozila. Nove cene polise obaveznog autoosiguranja ovog puta je odobrila i Narodna banka Srbije, koja je, podsetimo, prošlogodišnje poskupljenje polise za oko 22 odsto ocenila neopravdanim, pa je društvima za osiguranje naložila da tu premiju u najkraćem roku vrate na prethodni nivo, što su ona nakon nedelju dana i učinila.

Kako su naveli u Udruženju, osnovni razlog za poskupljenje polise osiguranja je rast cena polovnih automobila, rezervnih delova i radnog časa u autoservisima. Rezervni delovi skuplji su za oko trideset odsto, dok je radni čas u pojedinim servisima poskupeo i za čak pedeset odsto.

Društva za osiguranje dužna su da 60 dana pre planiranog povećanja premije osiguranja od autoodgovornosti obaveste Narodnu banku Srbije o svojoj nameri, uz dostavljanje dokumenata kojima su utvrdila opravdanost promene tih tarifa.