SO Bečej: Održana Svečana sednica povodom Dana opštine Bečej

Na svečanoj sednici SO Bečej koja je održana 1.avgusta povodom proslave Dana opštine Bečej i Dana tolerancije uručene su i godišnje nagrade najzaslužnijim pojedincima i kolektivima za ovu 2022. godinu. Sednicom je predsedavao predsednik SO Bečej Igor Kiš a ispred izvorne vlasti gostima, građanima, predstavnicima institucije i ustanova kao i prisutnim odbornicima obratio se i Dane Mandić, član opštinskog veća zadužen za sport, omladinu i odnose sa javnošću.

Ove godine godišnje nagrade dobile su dve ustanove kulture, narodna biblioteka Bečej i Gradsko pozorište Bečej, jedna škola, Ekonomsko trgovinska, jedno preduzeće, „Kamenpromet“, jedno sportsko udruženje Džudo klub „Mladost“ iz kao i pojedinci Bartus Valerija, učiteljica u penziji i Jožef Lukač starešina Odreda izviđača „Ivo Lola Ribar“.

Igor Kiš i Dane Mandić održali su i pozdravne govore za prisutne goste i laureate u kojima su se osvrnuli na poslednju deceniju od kad je ova vlast preuzela odgovornost za upravljanje gradom ali i na istorijat ovih nagrada i razloge zašto su baš ovi kolektivi i pojedinci izabrani da budu nagrađeni. Ovu odluku je donele poseb- no obrazovana komisija za dodelu nagrada na čelu baš sa Danetom Mandićem koji će neposredno pred početak svečane sednice novinarima i obrazložio neke od kriterijuma za dodelu nagrada.

„Kada govorimo o Godišnjim nagradama koje se dodeljuju prvog avgusta povodom Dana grada, koji nazivamo i Danom tolerancije, Komisija za dodelu nagrada vodila se upravo tim da godišnje nagra- de koje se dodeljuju pojedincima i društvima imaju određenu težinu u smislu određenih jubileja ili dužine trajanja onog čime se oni koji su predloženi bave. Naravno, da bismo mi voleli da možemo da dodelimo i više nagrada ali ono što mi je posebno drago je da svake godine imamo sve više prijavljenih tako da Komisija ove godine kome god da je dodelila nagradu od onih koji su predloženi ne bi pogrešila. Građani, političke organizacije i drugi treba da svake godine nastave da predlažu sve one za koje smatraju da zaslužuju iz nekog razloga da se nađu u laureatima, kako za ove godišnje nagrade tako i na svakih 5 godina za nagradu za počasnog građanina. Vodili smo i određene razgovore kako bismo izmenili pravilnik u smislu da se nagrada za počasnog građanina dodeljuje na svake tri godine iz razloga što smatram da među našim sugrađanima zaista ima onih koji su svojim radom i delovanjem i doprinosom lokalnoj zajednici zaslužili da ponesu tu titulu počasnog građanina.“ – rekao je Dane Mandić.

Dane Mandić i Igor Kiš su tokom svog obraćanja na svečanoj sednici najviše govorili o tome šta ovaj datum znači za istoriju grada kao i o tome kakve su planove i ciljeve u prethodnih desetak godine postavili sebi, kao koalicionim partnerima koji su preuzeli odgovornost za upravljanje gradom, i kakvi su rezultati do sada ostvareni. Govorili su i o principima prema kojima su se upravljali, šta su prioriteti i pravci razvoja grada, šta je to što žele da postignu u privrednom ali i socijalno-društvenom životu opštine Bečej.

Nakon ove svečane sednice razgovarali smo i sa nekima od nagrađenih o tome šta im znači ova nagrada, koliko su ovakva priznanja bitna za dalji rad i zalaganje u tome što rade.

Direktor Gradskog pozorišta Bečej, dr Zdravko Petrović nam je rekao tim povodom: „Drago mi je da je Gradsko pozorište dobilo nagradu upravo u godini koja nije bila naklonjena nikome, a pogotovo ne kulturi. Ograničavanja broja publike na predstavama i festivalima, kao i nemogućnost kretanja i putovanja umetnika, pretila su da u potpunosti promene lice i duh pozorišta. Međutim, mi ne da nismo imali problem sa publikom, o čemu svedoči nikad posećeniji Befemon i Majske igre, nego smo i svoju uobičajenu godišnju produkciju unapredili. Zato ovu nagradu doživljavamo i kao zajednički pobedu svih ljubitelja pozorišta i umetnosti i kulture uopšte.“

I direktorica Narodne biblioteke Bečej, Đijanta Lovaš izrazila je zadovoljstvo što je ova ustanova kulture takođe ove godine dobila ovu prestižnu nagradu: „Mislim da je Narodna biblioteka poslednjih godina mnogo toga uradila po pitanju poboljšanja rada sa mladima i sa decom ali i na planu organizacije drugih brojnih kulturnih dešavanja. Mislim da možemo da se pohvalimo da iz godine u godinu imamo sve raznovrsniji programe, sve više događanja, sve veći broj manifestacija, istraživačkih programa, projekata koji su sve ozbiljniji i uspešniji i koji dobro prolaze na konkursima. Imamo sve više manifestacija ali i unapređujemo i dalje književni fonda i tehnički usavršavamo rad, ulažemo u infrastrukturu naših objekata kako u samoj matičnoj biblioteci tako i u bibliotekama u selima. Smatram da je ova nagrada donekle i obavezujuća da nastavimo ali je i dobra potvrda toga što mi radimo. Ona nam jako puno znači jer očigledno je da su i u široj zajednici drugi prepoznali naše zalaganje.“

Učiteljica u penziji Bartus Valerija 40 godine radila je sa decom i na taj način je zaslužila ovu nagradu. „Radila sam iz srca, kao ostali učitelji i kada su me pitali da li ću prihvatiti ovu nagradu ja sam bila iznenađena i jako ponosna. Lepo se osećam i sada kada sam razmišljala šta sam ja to uradila shvatila sam koliko je kratko bilo ovo vreme, ovih 40 godina. Posebno kada se prisetim šta smo sve preživeli, i rat, pa sada i ovu onlajn nastavu. Meni je uvek bilo važno da deca ne ostanu na tom nekom istom nivou, da napreduju. Nikada nisam razmišljala o tome da neću imati vremena, da nešto ne želim da prihvatim da radim, uvek sam sa direktorima jako dobro se slagala, čak i kad sam počela da radim znala sam da se posavetujem, da pitam starije. Imam utisak da danas to mlađe koleginice ne rade, da misle da je ono što su naučile na fakultetu najbolje. Nije to uvek tako. Mislim da nam život i rad donesu da naučimo šta je to što mi još dodatno možemo da damo deci i šta je najvažnije u životu. Uz sve planove i programe koje moramo da pratimo mislim da je važno da mi učitelji dodatno im pokažemo šta je to što je važno da nauče.“ – rekla je učiteljica Bartus Valerija.

Lukač Jožef je na čelu Odreda izviđača „Ivo Lola Ribar“ već 35 godina. Izrazivši zadovoljstvo što je ove godine dobio nagradu i potvrdu za svoj dugogodišnji rad on je rekao: „Želeo bih da se posebno zahvalim onima koji su doprineli da sam ja danas ovde i da mogu da primim ovo priznanje. Meni iza svega ovoga stoji 35 godina rada. Ja nisam planirao da se tako dugo ovim bavim, svakako ne da budem na vodećoj poziciji, ali sudbina je eto to donela. Jako sam zadovoljan radom izviđača jer smatram da smo uspeli u onome što nam je i bio cilj a to je da decu vaspitamo i usmerimo. Više od 20 hiljada dece prošlo je kroz našu organizaciju u ovih 35 godina. Mislim da što se tiče mog volonterskog rada i rada timova koji su se tokom godina menjali učinili smo sve šta je do nas da oni koji su bili izviđači nauče od nas dosta ali i da mi sami mnogo toga naučimo.“