Štab za vanredne situacije: dopuna mera

Bečej, 16. novembar

O izmeni i dopuni zaključka od 14.11.2020.godine

  1. Tačka 4. zaključka OŠVS broj II 06-95/2020-4 od 14.11.2020.godinemenja se i glasi:

„ U prodavnicama u kojima se obavlja trgovina na malo (supermarketi i druge nespecijalizovane prodavnice, razne specijalizovane prodavnice i slično) (u daljem tekstu: prodavnice) obavezna je dezinfekcija rukohvata potrošačkih kolica i korpi, a broj potrošača se ograničava prema kriterijumu u zavisnosti od kvadrature na 4m2 po potrošaču.

Pored navedenog, u prodavnicama je obavezno nošenje zaštitnih maski, sprovođenje mera dezinfekcije, kao i isticanje obaveštenja o maksimalnom broju potrošača koji mogu istovremeno boraviti u tom prodajnom objektu. Odgovorna lica u ovim objektima dužna su da obezbede kontrolu ulaska potrošača. Radno vreme prodavnica, trgovinskih centara i drugih maloprodajnih trgovinskih objekata ograničava se tako da ti objekti neće raditi od 21.00 čas do 05.00 časova narednog dana, izuzev radnog vremena apoteka i benzinskih pumpi u obavljanju delatnosti prodaje goriva. Pravna lica i preduzetnici iz ove tačke dužna su da odrede lice koje je odgovorno za poštovanje mera nošenja lične zaštitne maske (korona redar), izuzev onih pravnih lica i preduzetnika koji imaju do troje zaposlenih.“

  1. Tačka 7. zaključka OŠVS broj II 06-95/2020-4 od 14.11.2020.godinemenja se i glasi:

„Zabranjuju se masovna okupljanja (proslave, rođendani, venčanja i sl.) svih vrsta gde je više od 5 ljudi u zatvorenom prostoru ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite.“

  1. Tačka 8. zaključka OŠVS broj II 06-95/2020-4 od 14.11.2020.godinemenja se i glasi:

„Ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata, pozorišta i bioskopa, priređivača posebnih i klasičnih igara na sreću, izuzev radnog vremena ugostiteljskih i drugih objekata koji vrše dostavu hrane, tako da ti objekti i noćni klubovi neće raditi od 21 čas do 05 časova narednog dana. Ograničava se broj gostiju za jednim stolom na 2, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova, ograničava se nivo buke ispod 40 decibela kako bi se izbeglo vikanje i glasan govor. Obavezno nošenje maski za goste osim kad uzimaju hranu i piće, pojačana dezinfekcija i čišćenje prostorija, čišćenje i brisanje stolova, naslona stolica koji se dodiruju rukama i šankova.Obezbeđenje broja gostiju u zavisnosti od kvadrature na 4m2 po gostu.

  1. Preporučuje se svim građanima opštine Bečej koji proslavljaju Krsnu slavu u svojim domovima da istu proslave u krugu porodice u cilju smanjenja mogućnosti zaražavanja i prenosa virusa Kovid 19.
  2. U ostalom delu, zaključak OŠVS broj II 06-95/2020-2 od 14.11.2020.godine ostaje nepromenjen.
  3. Mere propisane ovim zaključkom primenjuju se počev od 17.11.2020.godine na teritoriji opštine Bečej.
  4. Odeljenju za Urbanizam, građevinarstvo, komunalne poslove, saobraćaj i inspekcijski nadzor Opštinske uprave opštine Bečej nalaže se mera pojačanog nadzora nad primenom merapropisanih ovim zaključkom i postupanje u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Službeni glasnik RS“, br. 15 od 25. februara 2016, 68 od 10. maja 2020, 136 od 13. novembra 2020.god“)
  5. Opštinski štab za vanredne situacije opštine Bečej apeluje na sve građane da poštuju propisane mere zaštite i preporuke i da se ponašaju odgovorno i vode računa o svom zdravlju i zdravlju drugih.
  6. Opštinski štab za vanredne situacije opštine Bečej nastaviće da prati razvoj epidemiološke situacije na području opštine Bečej, realizovaće mere Vlade Republike Srbije i drugih organa i preduzimaće potrebne mere i aktivnosti radi suzbijanja, sprečavanja i gašenja epidemije COVID-19 na teritoriji opštine Bečej.