SUBNOR Bečej: Obeležen 4. jul, Dan borca

Praznik ustanka naroda Jugoslavije slavi se u spomen na sastanak u vili Vladislava Ribnikara na Dedinju u Beogradu, na godišnjicu sednice Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije na čelu sa generalnim sekretarom KPJ Josipom Brozom Titom, kad je donesena odluka o dizanju opštenarodnog ustanka protiv fašističkog okupatora i domaćih kvinsliških režima. Odlučeno je da, dotadašnji oblici pružanja otpora okupatoru u vidu sabotaža, diverzija i manjih oružanih akcija, prerastu u opštenarodni oružani ustanak, da partizanski način vođenja borbe postane osnovni oblik borbe, da formirane udarne grupe budu jezgra Narodnooslobodilačkim partizanskim odredima (NOPO), da se odmah otpočne sa širim organiziranim oružanim akcijama.

Odajući poštu i priznanje poginulim bečejskim borcima koji su se odazvali na ovaj poziv opštinska organizacija SUBNORa svake godine na ovaj dan organizuje komemoraciju kraj spomen obeležja Zajednička grobnica na pravoslavnom groblju u Bečeju. Predstavnici lokalnog odbora SUBNORa i Saveza samostalnih sindikata su tog dana postavili vence na spomen obeležje.
Vršilac dužnosti predsednika opštinskog ogranka SUBNORa Milun Čokorović je održao govor kojim je podsetio prisutne šta je za današnju slobodu Bečeja značila ta borba protiv fašizma uglavnom veoma mladih učesnika NOBa u Bečeju a nakon toga je i odata počast svim poginulim borcima i rodoljubima.

Imena boraca koja se nalaze na ovom spomen obeležju su: Borislav Vlajkov, Milan Gavrić, Svetozar Gavrić Živko Gagić, Stevan Kojić, Isidor Mogin, Labud Pejović, Teodor Cvejanov, Vujica Čiplić Ivan Ćirić, Hove Gofild i Momčilo Šaranović, Marko Garić, Milorad Popov Živkov, Ištvan Nađ, Mihajlo Ostojić, Janoš Rečo Milorad Rus, Slavko Simin, Sever Stefanović, Jovan Crveni, Svetozar Čalenić, Milan Čiplić, Sreta Glavaški, Zdravko Gložanski, Milan Grubanov, Ljubomir Doroslovački, Sever Đurkić, Žarko Krstić, Milanko Marjanov, Vladimir Provči, Irena Provči, Geza Terek, Nestor Džilitov, Šamu Mihalj, Janoš Šipoš i Milorad Šustran. Većini naših sugrađana ova imena poznata su samo kao imena ulica i institucija u Bečeju.

Činjenica je da su ovakvi skupovi i obeležavanja godišnjica njihove pogibije ili ovog puta Dana borca bivše države sve manje posećeni, sve je manje onih koji „održavaju vatru“ i čuvaju sećanje na narodnooslobodilački pokret tokom Drugog svetskog rata. Većina naših sugrađana ne zna baš mnogo, ili skoro ništa, o sudbinama ovih hrabrih madića koji su stradali boreći se za slobodu svih nas. U školama deca svakako takve pouke iz istorije više ne dobijaju pa je samo pitanje dana kada će kao njihov legat ostati samo nekoliko imena na plavim tablama i na spomen pločama.

Foto: Vlastimir Jankov