Trudom ka uspehu: Tanja Banjanin

Razgovor vodila Julijana Palinkaš

Kako stihovi njene pesme kažu, ona ćuti, a kad peva, peva danju peva noću. Sagovornica ovog broja Bečejskih dana, je Tanja Banjanin sa kojom smo prošli kroz neke periode njenog života. Krenuli smo od samog početka njene muzičke karijere, još kada je bila dete.

  • U muzici sam, zahvaljujući predanim bečejskim nastavnicima, tačnije Sonji Balog, malte ne, ceo žvot. Međutim, profesionalno se bavim muzikom od 1996. godine. Na pitanje zašto – to je ujedno i odgovor. Bavljenje muzikom je bio prirodni tok svega sto sam na tom polju radila od prvog razreda osnovne. Muzika je deo mene. Bukvalno.

Profesionalna karijera je počela učešćem na muzičkim festivalima, kojih je tada bilo više nego danas. Definitivno je počelo kada sam pobedila na Budvanskom festivalu. To je bila odskočna daska i više nije bilo povratka. Pevačicin život je bio u žiži javnosti zbog turbulentih ljubavnih odnosa koji su se završili razvodom, pa smo se dotakli i toga.

  • Pa, sada više i ne gledam na to, pravo da vam kažem. Činjenica je da, dok je akutno, ekstremno je stresno, tužno i ružno. Međutim, kada prođe, a sve prođe, neverovatno je kako egzistira ravnodušno, po principu bilo pa prošlo…Uostalom, kao i sve drugo, bar u mom slučaju. Da sam umorna – umorna sam, od dosta toga. A, da me muzika generalno spasava od svega – spasava.

Iako ima četiri albuma, od kojih je najpoznatija pesma upravo ‚Ja činim sve‘, sa kojom je odnela pobedu na budvanskom festivalu Tanja ima posao u pravnoj struci. Iskoristila je priliku da kaže da je muzika ne gubi mesto u njenom životu, iako nije toliko aktivna u medijima.

  • Muzika za mene u suštini nema nikakve veze sa mojim prisustvom u javnosti, niti od toga zavisi u kom je planu. Prema tome, muzika nema veze sa pojavljivanjem u medijima, pa prema tome od toga ne zavisi ni da li je u prvom ili drugom planu. Ona je jednostavno uvek tu, u mom životu.  Na svu sreću, nezavisno od bilo čega ili koga.

Pitali smo je koliko je ispunjava ta profesija, s obzirom da davno nije objavljivala pesmu, a ona nam je dala zanimljiv odgovor.

  • Što se tiče sreće i nesreće, ne mislim da je bitna slika ili mišljenje društva. Bar meni nije bitno. Jednostavna je činjenica da je čovek manje srećan kad radi nešto, profesionalno ili ne, što ga ne ispunjava. Ja sam u tom smislu ispunjena i to dvojako, sa obzirom da radim dva dijametralno različita posla. Tim pre je bogatstvo veće.

Zanimalo nas je kada će i da li uopšte planira da snimi novu pesmu, ali izgleda da ćemo morati malo da pričekamo.

  • Planiram da snimim singl… ali, realno, to planiram već godinama. Kontam da će se to jednom  desiti kad se sve poklopi.

Nije nam preostalo ništa osim da budemo strpljivi i čekamo da osvane nova pesma, dotle da  slušamo Tanjine stare stihove pune emocija koje su proizišle iz njenog neočekivano dimaničnog života.