U Gradištu se šiju nasloni za poznate marke automobila

Firma „Kostel automativˮ doo ima sedište u Bačkom Gradištu u bivšoj hali firme Deko Bačko Gradište gde se nekada šila dečija odeća, posteljina. Firma Deko je davnih dana otišla pod stečaj a sada se u tom prostoru radi nešto sasvim drugačije. Vlasnik ove nove firme je pravno lice sa teritorije Republike Hrvatske „Kostel prometˮ iz Pregrada (mesto u Zagorju). Firma Kostel Promet d.o.o. je vlasnik klastera u koji spada i gradištanski ogranak, „Kostel Automotiv“. Firma je osnovana 2001. godine, a bavi se šivenjem sedećih sistema za interijere vozila. Poslovanje je započela izradom naslona za glavu u saradnji s poslovnim partnerom Johnson Controls NTU iz Slovenije tačnije iz Gradeca u Sloveniji. Prve usluge šivenja kompanija je počela pružati radeći na na programu Clio za Renault, a kvalitet i rokovi isporuke vrlo su brzo doveli do višestrukog rasta poslovanja. Danas „Kostel Prometˮ d.o.o. zapošljava više od 500 radnika i radi kao Tier2 dobavljač za automobile poznatih marki kao što su BMW, Citroen, Land Rover, Mercedes-Benz, Nissan, Toyota i Volvo, a dnevna proizvodnja iznosi više od 17.000 jedinica.

Tačno pre četiri godine prvi proizvodi iz njihovog pogona u Bačkom Gradištu su izašli iz proizvodnje. U poslednje četiri godine firma se polako postepeno razvijala tako da trenutno ima 225 zaposlenih u pogonu i administraciji. Prema rečima rukovodstva pogona iz Gradišta firma je i dalje stabila bez obzira na prošlogodišnje stanje sa koronom. Planiraju se i neka nova ulaganja i zapošljavanje još radnika na novim proizvodima.

U Bačkom Gradištu pogon radi na šivenju naslona, odnosno presvalaka za auto sedišta. Kupci su velike poznate marke automobila Citroen, Tojota, Volvo i Nisan. Kapacitet je oko 30.000 komada presvlaka za naslone nedeljno.

Igor Stepanov, rukovodilac
„Kostel automativ“

„U ovom prostoru u kojem sada radimo, u ovoj hali, pre četiri godine nalazilo se nešto potpuno drugačije, mi smo dosta uložili u mašine, u prostor, u objekat i to se vidi. Mi ovde sad radimo ono što se zove tekstilni deo auto industrije. Većina radnika ovde su žene i većim delom su to žene iz Bačkog Gradišta ali i iz cele opštine Bečej, imamo radnica i iz Čuruga, Žablja, Nadalja i nekoliko žena iz Novog Bečeja. Za radnike prevoz nije organizovan ali troškovi prevoza su plaćeni u skladu sa zakonskim odredbamaˮ rekao nam je Igor Stepanov

O tome kako su poslovali tokom korona perioda prošle godine i početkom ove Stepanov nam je rekao da je najveći problem bio više neki osećaj neizvesnosti jer se kupci ali i dobavljači ove firme nalaze van granica naše zemlje, u Evropi. On je takođe napomenuo da i pored te neizvesnosti oko lokdauna, privremenih zatvaranja granica nije došlo do nekog bitnijeg pada proizvodnje i da je, naprotiv, čak ona malo i uznapredovala.

U ovoj firmi danas radi oko 230 radnika od kojih vrlo često u ovom mestu zavise i cele porodice. Prema rečima Stepanova zapošljavanje radnika u preduzeću često ide nekakvim ciklusima jer postoje neki periodi kada dobijaju veoma veliki broj zahteva za zapošljavanje posebno u zimskom periodu, leti je to već manje jer je Gradište ipak seoska sredina pa ima dosta porodica koje i dalje uglavnom žive od poljoprivrede. Naravno ima i dosta odliva radne snage napolje van zemlje ali to je slučaj u celoj državi i u svim granama industrije.

„Kada je proces obuke radnika i rada u samoj proizvodnji u pitanju moram da kažem da je šivenje u auto industriji posebna vrsta šivenja i svako ko je radio u standardnoj tekstilnoj indistriji ipak mora ponovo ovde da prođe obuku, da nauči kako se šiju ovi proizvodi. Mi tu imamo veoma veliku pomoć od Nacionalne službe za zapošljavanje već godinama. Čak nekoliko puta u toku godine realizujemo projekte koje raspisuje NSZ, to su uglavnom obuke na zahtev poslodavca gde takođe pronalazimo i radnu snagu. Naveći broj tih ljudi koji prođu obuku, verovatno 99 posto njih, onda i ostanu ovde kod nas da rade.ˮ

Slobodanka Tašković je na početku rada u ovom preduzeću bila šivač a sada je šef proizvodnje, što pokazuje da firma omogućuje i relativno brzo napredovanje ako neko dobro radi.

„Mislim da firma veoma mnogo znači za selo, dosta porodica živi od rada ovde, ja putujem iz Bečeja. Ja sam ovde i počela da radim dok je još bio Deko i na neki način sam se vratila kući, tako se osećam. Mani ovaj posao puno znači jer plate su redovne, posao nije lak i specifična je autoindustrija ali kolektiv je dobar, dobro se slažemo i rukovodstvo se trudi da nam izađe u susretˮ rekla nam je Slobodanka Tašković.

U firmi „Kostal automativˮ bili smo baš na dan kada je organizovan banket za radnike u međusmeni povodom četvrtog rođendana firme, uz tortu i druženje ovaj kolektiv je na kratko proslavio da bi ubrzo popodnevna smena počela sa radom.