Óbecse

Ünnepélyesen emlékeztek meg Szent Istvánról

A hagyományos magyar ünnep idén is sok látogatót vonzott Alsóvárosra

Az idei Szent István-napi rendezvényre a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör szervezésében augusztus 18-án és 19-én került sor Alsóváros központjában. A legnagyobb magyar ünnepen a helyiek mellett tiszteletüket tették vendégek a környező településekről, és Magyarországról. Sokan azok közül, akik külföldön élnek és dolgoznak, erre a dátumra igazítják szabadságukat, hogy az ünnepre hazatudjanak jönni.

A rendezvény első napja az ünnepi részt foglalta magába, míg a szombat inkább a szórakozásról szólt. Pénteken a Páduai Szent Antal templomban történő kenyérszenteléssel egybekötött szentmise után, az óvoda előtt felállított színpadon a megjelenteket az óbecsei KKT elnökhelyettese, Kinka Erzsébet köszöntötte.

– Úgy gondolom, hogy nem csak az óbecseieknek, hanem minden magyarnak meg kell ismernie Szent István örökségét, és mindenkinek fontos az, hogy megünnepelje, megélje ezt az ünnepet. Ezt a hagyományt, ezt a kultúrát évről évre meg kell ülni, tudatosítani az emberekben, hogy történelmi örökségünkhöz ragaszkodnunk kell – mondta Kinka Erzsébet, az óbecsei KKT elnökhelyettese.

A program folytatásában bemutatkozott Óbecse testvérvárosának, Csongrádnak a fúvószenekara. Őket a színpadon a házigazdák követték, azaz a PSMK tagjai, akik idén a törökbecsei néptáncosokkal közös műsort készítettek. Az est sztárvendégei Vastag Tamás és a By the way együttes voltak. A péntek estét a koncertek befejeztével látványos tűzijáték koronázta meg.

– Szinte a fennállásunk óta, azaz negyed évszázada ünnepeljük a Kultúrkörben a magyarok nagy ünnepét. Ilyenkor mindenki hazajön, eljön, hogy együtt legyünk. Tulajdonképpen ez nem csak egy országalapítás, hanem az összetartozás ünnepe is – összegezte Ferencz Edvin, az óbecsei PSMK alelnöke.

A szombati nap a szokásokhoz híven a főzőversenyre és a gyerekprogramokra lett lefoglalva. Idén rekordszámú, 45 csapat nevezett be a főzésre. Míg a bográcsokban rotyogott a pörkölt, a legfiatalabbak a Kultúrkör előtt játszottak és kézműveskedtek.

20 órakor következett a rendezvény legizgalmasabb része, a főzőverseny eredményhirdetésére. Az első helyet a Varga Frányó – Knézi Péter páros érdemelte ki, második helyen végzett a VMSZ csapata, a harmadik nyeremény pedig Ferenci Attilához és Galgó Mihályhoz került.

– A pörköltből a marhahúst kell kiérezni, nem pedig a fűszereket meg a hagymát, ez a siker titka. Valójában nem kell túlfűszerezni a főztet – válaszolta Knézi Péter arra a kérdésre, hogy mi a jó pörkölt titka.

A társalgás és az utcai mulatság a Harmónia együttes együttműködésével késő estig eltartott. A szervezők elégedettek a rendezvénnyel, hiszen az elérte célját, azaz összetoborozta a fiatalokat és az időseket, a nép együtt ünnepelt és szórakozott.

Редакција

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 18, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *