Ускоро бела вода у водоводу у Бачком Петровом Селу и Бачком Градишту

Ускоро бела вода у водоводу у Бачком Петровом Селу и Бачком Градишту

Поводом завршетка последње фазе изградње бунара у Бачком Петровом Селу, након које ће коначно мештани села добити „белу“ воду у водоводу, разговарали смо са директором ЈП Водоканал, Зораном Грбићем.

Он нам је рекао да се у овом тренутку чека још само сагласност ЕПС-а за прикључак и да ће до лета водовод бити у функцији. Ова инвестиција је рађена фазно и укупна вредност је око 50 милиона динара.

Мештани Бачког Петровог Села су до сада могли да користе само жуту воду која није бактериолошки исправна па је ово веома значајна инвестиција која ће знатно побољшати квалитет водоснабдевања у општини Бечеј. Средства за овај пројекат добијена су од Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

Из истог извора су добијена и средства за бушење нових бунара у Бачком Градишту. Овај пројекат је у фази реализације и предвиђено је да буде завршен до краја године. У Бачком Градишту је још увек у употреби један бунар са жутом водом који се по потреби користи, након ове инвестиције мештани ће имати пун капацитет снабдевања белом водом из водовода.

Када је у питању водоснабдевање у Бечеју у наредном периоду посебно у леtњим месецима када је повећана потрошња воде, Грбић нам је рекао да се не очекују већи проблеми у водоснабдевању у граду.

На наше питање да ли то важи и за грађане који живе у зградама, посебно на вишим спратовима који током лета често немају довољно јак притисак воде посебно током вечери и ноћу, директор нам је одговорио да је ЈП Водоканал  понекад  принуђен да увече смањује притисак да би се акумулирало довољно воде за следећи дан али да је проблем лошег притиска у зградама више проблем неодржаваних инсталација у самим зградама. Већина зграда у Бечеју има проблем са пумпама које се налазе у доњем делу зграде, у питању су хидропакови који су углавном у лошем стању и запуштени па пумпа нема капацитет да подигне довољно јак притисак до горњих спратова. Ово није у надлежности ЈП Водоканал, те инсталације су у надлежности кућног савета и самих станара који морају да се договоре око евентуалних оправки и то сами да финансирају. Директор Грбић је рекао се нада да ће се савети станара и ови нови управници зграда позабавити овим проблемима, како неодржаваних хидропакова и пумпи тако и проблема на инсталацијама који изазивају губитке воде.

„Пре свега то је у интересу свих станара зграде јер се, у већини случајева, и даље цена воде наплаћује по згради тј. по броју чланова домаћинства па се укупна количина утрошка воде дели на станове. Уколико се у згради ураде поправке и неопходне репарације ово може да смањи потрошњу воде а самим тим и цену“ – рекао је директор Зоран Грбић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *