Vaterpolo: Premijera memorijalnog turnira „Čika Pišta Mesaroš“

PVK Bečej od 3. do 5. januara u sportskom centru organizovao je prvi međunarodni memorijalni turnir „Čika Pišta Mesaroš“ u vaterpolu za devojčice do 15 godina, koji je okupio osam ekipa, od čega tri reprezentacije.

Vaterpolistkinje „Sant Andreu“ iz Barselone slavile su na pobedničkom postolju, drugo mesto pripalo je njihovim sugrađankama iz „Barcelonete“, dok su se bronzom okitile reprezentativke Hrvatske, koje su u borbi za treće mesto savladale vaterpolistkinje Sr bije.

O tome da je turnir bio vrhunskog kvaliteta u prilog govori činjenica da osim članica reprezentacije Nemačke, Hrvatske i Srbije, takmičarke dolaze iz klubova, koji spadaju u sam vrh evropskog vaterpola. Olimpijakos je aktuelni prvak Evrope, dok su ostali klubovi „Sant Andreu“, „Barceloneta“, „Saragosa“, „Dunaujvaroš“ učesnici Evrolige.

„Ideja za organizaciju ovog turnira javila se još prošle godine u razgovoru sa devojkama koje su trenirale zajedno kod čika Pište Mesaroša. Uspeli smo da okupimo veoma jake inostrane ekipe, a kada smo uvideli da je turnir previše jak za nas kao klub, rešili smo da igramo sa reprezentacijom. Puno mi je srce što sam za legendarnu osobu u mom životu uspela da zajedno sa Goranom Krstonošićem organizujem ovakav turnir“, sa ponosom ističe Daniela Ćuk, trener reprezentacije Srbije.

Kada je reč o reprezentacijama, one su ovaj turnir iskoristile kako bi se okupile pred predstojeće Evropsko prvenstvo, koje će biti održano u Zagrebu od 24. juna do 2. jula.

„Ovo je prvo okupljanje naše reprezentacije posle dužeg vremena. Letos smo imale jedan set priprema i od tada se nismo okupile. Za nas je ovo bio uvodni turnir kako bismo procenile gde smo u odnosu na protivnice. Uvidele smo šta nam je dobro, a na čemu treba da radimo u narednim mesecima“, objašnjava Ćuk i dodaje da šest igračica iz Bečeja čini postavu ženske kadetske reprezentacije Srbije u vaterpolu.

Kada je reč o pojedinačnim priznanjima, titula najboljeg golmana pripala je Noeli Bakester iz „Barcelonete“, za najboljeg strelca proglašena je Lara Srhoj iz Hrvatske, dok je igačica turnira Keralt Anton Boiksadera (Queralt Anton Boixadera) iz ekipe „Sant Andreu“.

Na svečanoj ceremoniji zatvaranja turnira i proglašenja pobednika, sin i unuk čika Pište Mesaroša, Ištvan i Viktor, dodeljivali su priznanja najuspešnijim ekipama. Podsećanja radi, Ištvan Pišta Mesaroš Stariji bio je vaterpolista i trener velikom broju devojčica u PVK Bečej. Preminuo je u julu 2021. godine.

Vukašin Ljubojev