Véget ért a 17. Ricsaj Népművészeti Találkozó

Kultúra, hagyományőrzés, ismerkedés, zene és tánc

November 6-án és 7-én immár tizenhetedik alkalommal szervezték meg a Ricsaj Népművészeti Találkozót Óbecsén, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. A két napos rendezvényen néptáncosok, népzenészek és énekesek álltak színpadra azzal a céllal, hogy éltessék a magyar népi kultúrát és hagyományokat.

– A Ricsaj Népművészeti Találkozó célja, hogy megadja a lehetőséget a gyermek együtteseknek, énekcsoportoknak, szólistáknak az ismerkedésre, bemutatkozásra, kibontakozásra. A rendezvény nem verseny jellegű, vagyis a fellépők feszültség nélkül mutathatják be néptánc- és népzenei tudásukat egymásnak és a nagyérdeműnek – nyilatkozta Cseszák Balázs, a fesztivál megálmodója.

Pénteken, a rendezvény első napján, a Nagy udvara van a holdvilágnak… című műsort láthatta a közönség, melyben gyermek népdalegyüttesek, énekkettősök és zenekarok álltak színpadra. Ők délalföldi, bácskertesi, somogyi, erdélyi, szlavóniai, mezőföldi, vajdasági és Tisza-menti dallamokkal, énekekkel kápráztatták el a nézőket. A közönséget és a fellépőket Dr. Molnár Viktor, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör alelnöke köszöntötte, aki a magyar népdal és a magyar népzene közösségformáló erejéről is beszélt, de azt is elmondta, külön örömmel tölti el, hogy a járványhelyzetben is ennyien érdeklődést mutattak e kulturális és hagyományőrző rendezvény iránt.

– A rendezvényt még március végén szerettük volna megszervezni és megvalósítani, de sajnos a járványhelyzet miatt erre nem került sor. Most egy kicsit kisebb létszámban voltunk jelen, hiszen a magyarországi vendégeink nem tudtak eljönni a határátlépés nehézségei miatt. Így csak óbecsei, péterrévei és törökbecsei fellépőinket nézhette, hallgathatta a közönség – mondta Cseszák Korcsik Anikó, az egyesület munkatársa.

A műsor első részét a gyermekcsoportok közös énekszáma koronázta meg, akik közösen énekelték el az est címadó dalát. A rendezvény folytatásában sor került a KÓTA népzenei-staféta átadására is, amelyet sokéves munkájáért és kimagasló eredményeiért tavaly az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Botra férfikórusa érdemelt ki. A Botra kórus most a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Csalogány asszonykórusának adták át a stafétát.

– Elmondhatjuk, hogy számunkra ez a díj mindent és semmit jelent. Mindent, hiszen ezzel megkoronázták ez eddigi munkánkat, elismeréseinket, ugyanakkor semmit, hiszen ez egy újabb kihívást jelent, mert a díj és a név kötelez. Óriási dolog és öröm számunkra, hogy figyelnek ránk az anyaországból, értékelik a munkánkat és nem hagynak magunkra soha – hangzott el Kiss Tóth Erikától, a csókai egyesület elnökétől.

Szombaton, a fesztivál második napján a néptáncosok uralták a pódiumot. Az óbecsei, törökbecsei és szabadkai néptáncosok a Párja nincsen… című rendezvényen mutatkoztak be. A szervezők ezt a táncestet áprilisra tervezték, de akkor sajnos nem sikerült megvalósítani. Most az előírt egészségügyi intézkedéseket maximálisan tiszteletben tartva valósult meg a rendezvény. Mindössze száz néző vehetett részt a színházteremben, akik természetesen mindannyian maszkot viseltek. A jelenlévőhöz Szerda Balázs, a Községi Tanács művelődéssel és civil szervezetekkel megbízott tagja szólt.

– Az, hogy ilyen szép számban összegyűltünk a tizenhetedik Ricsajon, még ha maszkban is, mind a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör magas szintű, minőséges munkájáról árulkodik. Támogatni, buzdítani kell ezeket a gyerekeket, fiatalokat, akik a néptáncra, népzenére és népdaléneklésre szánták el magukat, ugyanis ez a jövőnk és a megmaradásunk egyik záloga. Remélem, hogy a huszonhetedik és a harminchetedik Ricsajon is legalább ennyien, vagy még többen leszünk – mondta Szerda Balázs.

A Petőfi kultúrkör Csiperke, Kiscimbora, Petrence és Kisbekecs csoportjai, a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület két csoportja és a törökbecsei Csalogató táncegyüttes felcsíki, szilágysági, nagydobronyi, gömöri, bogyiszlói, rábaközi és Tisza-menti táncokkal szórakoztatta és nyűgözte le a nagyérdeműt. Az idei Ricsaj Népművészeti Találkozó társszervezője a Forrás-Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központ volt. A fesztivál az óbecsei önkormányzat, a budapesti Nemzeti Kulturális Alap, a Hagyományok Háza Hálózat Vajdaság és a Lux nyomda támogatásával valósulhatott meg.