Vesti iz Bačkog Petrovog Sela

Reč, dve… da se bolje upoznamo

Dodeljena mi je velika čast da pišem o rodnom selu, a samim tim i slatko breme da pokušam dostojno da nasledim moga velikog prijatelja, nažalost pokojnog čika Žoleta.
Prva objava koju stvaram, posvećena je upravo njemu. On je bio kultura, događaj…pozitivan skandal sela. Imao sam tu privilegiju da delimo istu flašu vina, da maštom bojimo sate i uživamo u besplatnom vazduhu. Bio je sve, samo ne običan život i svakodnevnica… ovo je moja pesma za njega, moj poslednji pozdrav.

Izgubio sam bitno uputstvo o stvaranju poezije.
Oduzeli su Don Kihota mog puberteta i samog sela.
Istrgli su matericu knjige koja je porodila mnogo naslova…
I nažalost me ubedili odrastanjem,
da taj pasus svakom ide uz biografiju.
Sahranili su čika Žoleta.
Umro je poslednji džentlmen petrovoselskog korzoa.
Kultura je doživela ozbiljan peh, a moj dijalog
sa nasmejanim brkom ostaće nedovršen…postaće monolog…
zauvek samo tišina.
Ipak, imao sam tu sreću da ispijam vino sa
„propalom Atlanditom‟, tako je sebe grdio od milosti,
da slušam skupocenu nastavu čoveka koji je preživeo
večni život od novinara i pisca
do humanitarnog Robin Huda, organizatora vazduha za mlade
i same enciklopedije dobrote i poštenja.
I Tisa je na gubitku. Niko je nije voleo sa tako
punim ustima i čistim očima.
Park, fudbal, selo… život… nikada više neće imati takvu garnituru čoveka, takav hodajući raritet.
Vodio je svakodnevnu statistiku o rođenima,
o mrtvima… događajima…

Dospeo je i sam na tu hartiju, ali samo u obrnutom formatu:„Događaj je tužan, umro jeste, ali rodilo se sećanje, anegdote i sama besmrtnost o čika Žoletu‟. Počivaj u miru prijatelju moj i hvala ti na svemu…


Organizovano čišćenje plaže pored Tise

I ove godine vredni meštani sela i organizacija “Za bolji život sela” su se složno odazvali radnoj akciji da se očisti i sredi plaža pored Tise nakon njenog izlivanja, tj. povlačenja nazad u korito.
Ogromna količina plastičnog otpada je sklonjena, klupice su sređene i doterane u funkcionalno stanje, a teren za odbojku je takođe zablistao kao i same ljuljaške za naše najmlađe.
Nakon uspešne i višesatne radne aktivnosti došao je red na zasluženi odmor i koje hladno piće na istoj toj predivnoj obali koju golica reka Tisa… nije bilo kukanja i umornih reči već zadovoljan osmeh zbog odrađenog posla i same prirode koja postoji tu vekovima… Ona ne traži mnogo, a ipak tako mnogo daje i pruža.

 


Pronađene ilegalne supstance u blizini  dečijeg igrališta

U samoj blizini dečijeg igrališta, pored fudbalskog kluba „Jedinstvo‟ iz Bačkog Petrovog Sela, pronađene su ilegalne supstance koje mogu biti opasne po život naročito kada su deca u pitanju.
Naime u travi nedaleko od igrališta meštani su uočili upotrebljene špriceve, igle, kao i prazne bočice u kojima je bila nedozvoljena supstanca, tj. narkotici.
Apel će biti upućen nadležnim organima da detaljnije ispitaju slučaj.

 

 


COVID 19

Čitav svet nažalost vodi bitku sa ovom opasnom pandemijom, samim tim i u našoj opštini su i zvanično pojavili prvi oboleli od Korona virusa. U razgovoru sa farmaceutom iz Beograda Draganom T., dobili smo informacije da ovaj virus nije „šala‟ i da treba svi to ozbiljno da shvatimo. Zato nije na odmet ponoviti da treba voditi računa o ličnoj higijeni, da se nose zaštitne maske, da držimo odstojanje i da budemo odgovorni jedni prema drugima, tj. da se čuvamo.

Davor Jovanović