Vlada RS: Država daje subvencije za zamenu stolarije, Bečej odbijen

Nova vest!!!

Opština Bečej nalazi se na spisku odbijenih opština u ovom programu. Prema navodima iz Vlade Srbije, prijava i dokumentacija opštine Bečej je okarakterisana kao „neuredna“ i samim tim odbijena. Između ostalog opština nije blagovremeno obezbedila novac/stavku u budžetu opštine za ove namene.  Bečejci će, dakle, ostati bez para za subvencije za energetsku efikasnost svojih domova. 


Od juna država će plaćati polovinu troškova za zamenu stolarije na kućama i zgradama. Država će finansirati 50 odsto zamenu vrata, prozora, izolacija na fasadama, ali i zamena energetski efikasnih uređaja u domaćinstvima. U Srbiji se trenutno troši četiri puta više energije, nego što je prosek u EU. Izolacija i zamena prozora može da smanji za 40 odsto potrošnju toplotne energije jer trenutno trošimo oko 214 kilovat časova po kvadratu grejne površine, što je mnogo više nego u zemljama EU. Vlada je usvojila pravilnik za dodelu sredstava.

Procedura će biti takva da će ministarstvo da raspiše javni poziv za lokalne samouprave sa lokalnim samoupravama, a one će u junu da raspišu poziv za građane. Pedeset odsto sredstava će biti obezbeđeno od strane lokalne samouprave, a drugu polovinu obezbeđuju zainteresovani građani. Prve prijave se očekuju tokom juna meseca. Građani će morati da naprave plan i dobiju predračun potrebnih radova od strane firmi koje se bave ugradnjom stolarije, termoizolacije itd. Sa tim predračunima će doći u lokalnu samoupravu, onda sledi izlazak na teren stručnih lica. Tek nakon toga će biti pravljena lista posle koje će moći da se počne sa finansiranjem odobrenih radova. Uredbe donose novine i za ugrožene kupce. Novim uredbama, socijalno ugroženi građani će moći da se opredele da li će imati smanjenje računa za gas, električnu ili toplotnu energiju.