Vlada Srbije: Još 5 seoskih kuća za Bečej

Iz Opštine Bečej nezvanično je najavljeno da će ove godine biti dodeljeno još 5 seoskih kuća u okviru programa Vlade Srbije. Da podsetimo do 1. novembra trajao je konkurs za 5 pet seoskih kuća ali kako je najavljeno ovaj broj će biti povećan jer je država rebalansom udvostručila sredstva za ovu namenu.

U Palati Srbija potpisano je još 200 ugovora za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, u organizaciji Ministarstva za brigu o selu, što je ministar Milan Krkobabić ocenio kao jedan od najbitnijih zadataka koje Srbija ima, „zadatak od nacionalnog značaja“.

– Pred nama je da naselimo 150.000 praznih seoskih kuća – to je posao za jednu deceniju, možda i duže. Interesovanje je ogromno, 13 do 15 zahteva stiže dnevno, na godišnjem nivou to je oko 5.000. Sa ljudima sve počinje, bez ljudi sve nestaje. A počinje sa njima, sa ovom četom mališana. Njih 120 koji će krenuti u svoje nove domove. Oni su ta nova snaga sela Srbije – rekao je Krkobabić i istakao još jednom da se ovaj projekat nastavlja.

Vlada Srbije odlučila je da poveća ukupan iznos subvencija koje će u 2023. godini dodeliti građanima koji žele da kupe seoske kuće sa okućnicom, sa pola milijarde na 1.080.000.000 dinara.

U okviru ovog programa Vlade Srbije početkom jula dodeljena je hiljadita kuća na selu. Krkobabić je podsetio da je do sada dodeljena 1.101 seoska kuća u koje je useljeno više od 2.000 odraslih osoba i oko 1.500 dece, a sa novim useljenjima 5.000 mladih živeće na selu zahvaljujući podršci ovog ministarstva.