Zdravlje: Dr. Fejsbuk vraća zarazne bolesti koje su decenijama bile skoro iskorenjene

U poslednjih nekoliko nedelja potvrđeni su prvi slučajevi malih boginja u Srbiji, čak četvoro dece je zaraženo, jedna odrasla osoba a za još dodatnih 6 osoba čeka potvrdu i analize. Ovo je sad već izvesno posledica naglog opadanja broja vakcinisane dece u pre-dviđenom uzrastu MMR vakcinama čija osnovna funkcija je da zaštite decu od zaraznih bolesti kao što su male boginje, zauške i rubeole. Ova vakcina je deo osnovnog kalendara vakcinacije dece protiv zaraznih bolesti već decenijama i pre ovog „novovremenskog“ fejsbuk trenda bio je postignut veoma visok procenat imunizacije dece a mogućnost zaraze od navedenih bolesti skoro potpuno iskorenjena.

Na sreću u Bečeju procenat redovne imunizacije dece je još uvek na zavidnom nivou, ove godine na čak 98 posto (u 2021. godini i 99 posto) ali se po većim gradovima raširio trend izbegavanja MMR vakcina do te mere da je u Novom Sedu objavljen pre nekoliko meseci dramatičan apel lekara i podatak da je u gradu samo 24 posto dece primilo ovu vakcinu na vreme. Na nivou države sad je to već negde na 74 posto. Ukoliko buknu epidemije zaraznih bolesti teško da Bečej, bez obzira na sve, može ostati izolovan.

Putem društvenih mreža, pre svega fejsbuka, postoji organizovana „akcija“ širenja dezinformacija kada su vakcine u pitanju u čemu učestvuju ne samo neinformisani i nestručni građani nego i pojedini lekari, pravnici koji logistički pomažu da se sistemski uruši zdravstveni sistem koji se bazira na odbrani stanovništva od zaraznih bolesti.

Poslednja epidemija malih boginja, koja je bila pre pet godina, buknula je kada se obuhvat MMR vakcinom spustio na 81 odsto.

Poverenje u vakcinaciju počelo je da opada poslednjih 20 godina, a dodatno je poljuljano tokom epidemije virusa korona. Opšta panika i polemika oko vakcina za kovid epidemiju „izjednačila“ je sve vakcine kao „farmaceutske“ manipulacije stanovništvom, ubacila u njih čipove za praćenje i špijuniranje, razvila poplavu teorija zavere i povampirila jednu od milion puta opovrgnutih teorija o tome da vakcina MMR kod dece trigeruje autizam. Istini za volju, pad broja vakcinisane dece nije problem samo u Srbiji, već u celom svetu, sve ovo je donekle globalni trend. Internet je, naravno, od nečega što je moglo da bude prosvetiteljski mehanzam za civilizacijski progres postao najmasovniji globalni sistem za širenje destrukcije i dezinformacije. Ujedinjene nacije su u više navrata upozoravale da se sprema „savršena oluja“ za nove epidemije onih bolesti koje se mogu sprečiti jer postoji vakcina.

Kada je MMR vakcina u pitanju lekari apeluju da je veoma važno da se deca vakcinišu u uzrastu od 12 do 14 meseci jer nemaju dovoljno razvijen imunitet, te ih iz tog razloga treba zaštiti. Podsećaju da morbile, rubeole, zauške mogu da dovedu do komplikacija kao što su – upala pluća, upala mozga, gluvoća, sterilitet kod muške dece. Virus malih boginja ostavlja organizam u stanju smanjene otpornosti, više nego bilo koji drugi virus. U toku infekcije ili posle česte su teške bakterijske upale pluća. Male boginje su ozbiljna bolest. Kada se javi epidemija češće su komplikacije i češće umiru loše uhranjena deca, deca koja imaju već neku bolest i odojčad.

Novorođenčad i odojčad su posebno ugrožena. Zato je važno da i majka bude vakcinisana. U tom slučaju zaštićeno je i dete koje sisa. Virus se prenosi kapljičnim putem (kašljanjem, kijanjem ili u direktnom kontaktu sa sekretom iz nosa ili ždrela inficira-nih osoba). Obolele osobe su najzaraznije 2–4 dana pre i do četiri dana nakon izbijanja ospe. Kod ove bolesti se registruju sezonske oscilacije u javljanju sa porastom oboljevanja tokom perioda kasne zime i proleća. Inkubacioni period (vreme od izloženosti virusu do pojave prvih simptoma bolesti) prosečno iznosi 10–12 dana (a kreće se u intervalu od 7 do 18 dana). Početak bolesti karakterišu povišena temperatura, malaksalost, crvene i vodnjikave oči, curenje iz nosa i kašalj. Karakteristična crvena makulo papulozna ospa se prvo javlja na licu, unutar 2–4 dana od početka simptoma, a potom se širi ka trupu i ekstremitetima. Ospa obično traje 4–6 dana i najčešće je praćena blagim perutanjem kože.