Zoohigijena: Akcija „Pruži šapu, budi drug!”, „Medena“ pronašla novi dom

Bečejsko udruženje mladih (BUM) i ove godine organizovalo je svoju tradicionalnu humanitarnu akciju udomljavanja pasa iz azila pod nazivom „Pruži šapu, budi drug!ˮ u okviru projekta „Bečejsko omladinsko letoˮ. Revija ovogodišnjih kandidata za udomljavanje na ovoj manifestaciji održala se u subotu, 25. septembra, od 17 sati na Trgu oslobođenja u Bečeju.

Ukupno je bilo 6 pasa, 5 kučića i jedan odrastao pas, koji su zajedno sa volonterima prošetali ispred okupljenih građana i ljubitelja pasa. Na kraju akcije jedan pas, tromesečno kuče „Medena“ uspela je da pronađe svoju novu porodicu.

Osim revije i udomljavanja pasa, ovom prilikom prikupljala se i novčana pomoć za lečenje i sterilizaciju pasa i kupovinu kućica za pse u prihvatilištu, a građani će pored toga moći da donesu donacije u vidu hrane, igračaka za pse i stare ćebadi. Sakupljeno je ukupno oko 10.000 dinara, dvadesetak kilograma hrane, ćebad, igračke.

Prikupljanje humanitarne pomoći za azil će se nastaviti i nakon akcije, u prostorijama udruženja na adresi Glavna 47 u Bečeju. Zainteresovani sugrađani će moći, svakog radnog dana u periodu od 27. septembra, od 10 do 15 sati da donesu donacije u prostorije BUM-a.

Svedoci smo da je problem pasa lutalica godinama prisutan u našoj opštini. Ova humanitarna akcija ima za cilj da, sa jedne strane, pomogne napuštenim psima da pronađu novi dom i da kroz prikupljene donacije pomognemo rad azila. Sa druge strane, želja organizatora je da se promoviše i odgovorno vlasništvo kućnih ljubimaca u Bečeju koje koje pored obezbeđivanja osnovnih uslova za život naših ljubimaca podrazumeva i vakcinaciju, čipovanje i sterilizaciju kako bi se sprečila pojava neželjenog potomstva koji se ili izbacuju na ulicu ili poklanjaju, i to u vreme kada azil zbrinjava na stotine pasa koji nemaju svoj dom.