Слана Бабка
Бабка је јеврејски „колач“ од укиселог теста који се прави обично негде пред зимске празнике са чоколадом, циметом, орасима али пред пролеће може бити такође веома леп и укусан додатак на ускршњем столу у сланој варијанти.
Тесто: Потопити један свеж квасац у већу шољу млаког млека са кашичицом шећера и оставити да се активира. Додати или 150 гр путера на собној температури али најбоље једну велику пуну кашику масти (за укисело тесто маст је најбоља), једну већу кашику павлаке, једно јаје, соли и пола оштрог, пола меког брашна да замесите тесто да није превише мекано, онако као за кифлице. Оставите да одмори и да се удвостручи и нарасте на дупло (око 45 минута). Премесите, исеците и обликујте 4 јуфке од теста, разваљајте танко једну по једну, премажите сваку са премазом направљеним од пола меканог путера и мало соли (ту већ можете додати ситно сецкано зачинско биље (влашац, сремуш, першун) и ређајте једну на другу, пресавијте на четвртина као за погачице са чварцима и оставите да се одмори још пола сата и нарасте. Разваљајте на величину теста као за штрудлу и премажите филом онако обилато али фил мора бити солидан, да не цури. Пресеците уздуж целу „штрудлу“, залепите крај један за други горе и пажљиво исплетите два крака, најбоље то радите на папиру за печење. Ставите бабку или у тепсију за хлеб или завијте па у округли плех. Премажите умућеним јајетом и пеците око 45 минута на 180 степени док не добије лепу корицу и испече се.
Фил за бабку може бити различит:
1.Помешајте 250 грама свежег сланог сира (или фете) са зачинским биљем по укусу и сецканим младим луком,
2. Исецкајте теглицу сушеног парадајза, помешајте са неким меким сиром, додајте оригана или босиљка
3. Испржите ситно сецкану сланину неколико већих режњева, помешајте са ренданим сиром (око 150 грама), или шунке и 100 грама пармезана
4. Изгњечите око 150 грама плавог сира и 100 грама фете, додајте ситно сецкане орахе и издинстане јабуке или крушке
5. Исецкајте неколико печених црвених паприка, додајте ренданог сира бар 150 грама и сецканог белог лука
6. Обарени шпанаћ помешајте са ситним сланим сиром и по укусу мало белог лука,
7. Помешајте теглицу песта, 100 грама пармезана, 100 грама неког меког сира,
8. Карамелизујте две веће главице исецканог црвеног лука, додајте 200 грама топљеног сира …