Кекс са лимуном и медом
Потребно:
200 грама путера (на собној температури)
2 пуне веће кашике масти
1 јаје и једно жуманце
200 мл доброг домаћег меда (багремов или цветни)
2 лимуна
пола прашка за пециво, пола кашичице соде бикабоне
100 грама прах шећера
Зачини: ђумбир у праху, цимет, 3 ванилин шећера
Брашно, меко тип 400 (око 700 грама)
Припрема:
Измутити путер, маст и мед да буде пенасто, додати јаја, корицу од два лимуна, цимет и ђумбир (не пуно, прстохват, два), ванилу, прашак за пециво и сода бикарбону и брашна толико да тесто буде само толико чврсто да може да се рукама направе куглице величине ораха а да се не лепи за руке. Поређати на папир за печење и направити места између куглица да могу да нарасту и да се рашите. Од ове количине буде 2-3 веће тепсије. Пећи на 170 степени док кексићи не порумене и мало попуцају на врху (140 степени ако је са вентилатором). Готови су кад су још увек мало на додир мекани. Извадити и сачекати да се охладе. Премазати глазуром од лимуна и шећера.
Глазура: сок од два лимуна помешати са шећером у праху да се направи ређа глазура и четкицом премазати сваки кекс и оставити са се стегна глазура.
Одличан кекс за ове хладне дане уз чај и млеко.