Оригинал италијански gelato
Потребно је: 7 жуманаца, пола литре млека, два децилитра пуномасне слатке павлаке за кување, 1 шоља шећера, ванила (екстракт, штапић или бар 3 ванилин шећера или бурбон ванил шећера), прстохват соли
Припрема: У већој посуди измутити миксером добро 7 жуманаца са шећером. Помешати млеко и павлаку и убацити ванилу и кувати док се не појаве мехурићи састране али да још увек не заври скорз. Топло млеко полако у неколико делова додавати у јаја и мешати непрестано да се не створе грудвице и да се јаја не „скувају“ у кајгану. Вратити све на шпорет и кувати на лаганој ватри 7 до 8 минута док не почне да се згушњава непрестано мешајући. Топло процедити кроз цедку да се разбију грудвице. Ставите пластичну фолију преко крема и оставите у фрижидеру преко ноћи. Уколико имате апарат за сладолед поступите према упутствима за замрзавања а уколико немате ујутру пребаците сладолед у замрзивач и сваких пола сата промешајте да се не створе стаклићи воде и да остане сладолед кремаст. Након 3-4 пута поклопите кутију и сладолед је спреман за употребу.
Ово је основни рецепт али можете додати 200 грама чоколаде у вруће млеко, у охлађен сладолед пре замрзавања пире од воћа (јагоде, боровнице, малине, брескве, кајсије), рум и грожђице са 1 дл јаког индијског чаја, млевене орахе или грилијаж, сецкани кекс, млевене лешнике,млевенеи пистаћи …