КуварРазонода

Кекс са лимуном и медом

Потребно:

200 грама путера (на собној температури)

2 пуне веће кашике масти

1 јаје и једно жуманце

200 мл доброг домаћег меда (багремов или цветни)

2 лимуна

пола прашка за пециво, пола кашичице соде бикабоне

100 грама прах шећера

Зачини: ђумбир у праху, цимет, 3 ванилин шећера

Брашно, меко тип 400 (око 700 грама)

Припрема:

Измутити путер, маст и мед да буде пенасто, додати јаја, корицу од два лимуна, цимет и ђумбир (не пуно, прстохват, два), ванилу, прашак за пециво и сода бикарбону и брашна толико да тесто буде само толико чврсто да може да се рукама направе куглице величине ораха а да се не лепи за руке. Поређати на папир за печење и направити места између куглица да могу да нарасту и да се рашите. Од ове количине буде 2-3 веће тепсије. Пећи на 170 степени док кексићи  не порумене и мало попуцају на врху (140 степени ако је са вентилатором). Готови су кад су још увек мало на додир мекани. Извадити и сачекати да се охладе. Премазати глазуром од лимуна и шећера.

Глазура: сок од два лимуна помешати са шећером у праху да се направи ређа глазура и четкицом премазати сваки кекс и оставити са се стегна глазура.

Одличан кекс за ове хладне дане уз чај и млеко.