КуварРазонода

Латкес са сосом од јабука

Латкес

Латкес су традиционалне јеврејске палачинкице од од кромпира које се служе као прилог уз свечани ручак и месо за празнике. Средњевропска кухиња је препуна сличних рецепата јер скоро сви народи који живе на овом подручју имају неку своју верзију ових палачинки.

Потребно је: 4 већа кромпира, изрендана на крупније. 4/5 кашика брашна, 2 јајета, један већи црни лук, бибера и соли по укусу, може и туцане паприке ако волите зачињеније. Потпити изрендан кромпир у хладну воду да одстоји пола сата. Процедити и добро исцедити кромпир и просушити. Ово је веома важно јер вода извуче скроб па кромпир на ивицама буде хрскавији а латкес лепше. У кромпир ставити на ситно изрендан или у чоперу или ручним миксером скоро пасиран лук, два цела јајета, брашно са пола прашка за пециво и зачине и промешати тако да се повеже смеса.

Загрејати уље у тигању, не треба да буде скроз дубоко уље, количина као кад похујете месо. Кад је уље врело смањити мало температуру и тек онда пећи латкес.

Вадити кашиком гомилице и мало их спљоштити у тигању, оставити довољно места да се не залепе међусобно. Углавном 3,4 комада може у већем тигању да се пеку одједном и сачекати да са стране добију златно жуту корицу па тек онда пажљиво преврнути и запећи са друге стране. Вадити на папир да упије вишак масноће. Одстранити укућане док то радите јер им је тешко одолети.

Сос од јабука

Потребно је 5 већих киселијих јабука, ољуштених и исецканих на коцкице. 100 грама путера растопити у дубљем тигању, сипати две велике кашике шећера и кратко карамелизовати на путеру, додати кашичицу туцане паприке и кашику пасираног црног лука (лук ако не волите не морате), додати кашичицу соли и сок од једног лимуна, на то убацити јабуке и 1 децилитар воде, поклопити, смањити ватру и полако динстати док јабуке на буду мекане, отклопити и редуковати течност док не буде густо као пекмез. Пред крај кувања додати једну кашичицу свежег ренданог или у праху ђумбира, једну кашичицу цимета и проверити укус да ли вам одговара. Треба да буде комбинација слатког, киселог и љуткастог. Ако преостане од ручка, сипати у теглицу па у фрижидер, одличан је као прилог уз сланину за доручак или уз неку шницлу касније.

Обавезно служити уз кашику, две киселе павлаке!