Печени чизкејк (New York style cheesecake)
Потребно је за подлогу: 2 шоље млевеног грахам/дигестив кекса око 250-300 грама, 4 кашике шећера, 125 грама путера, 1 кашичица цимета, прстохват соли. Путер растопити, додати шећер, цимет и со. Смесу утиснути у калуп за торту, на дно и делом на странице, ставити у загрејану рерну и запећи 10-так минута док не добије корицу.
(Уместо ове подлоге можете умесити и масно тесто као лењу питу (пола путера, 1 јаје, 3 кашике шећера, 1 кашика милерама, мало соли, ванил шећер и брашна колико је потребно за мекше тесто, исто утиснути и допола испећи) уколико тако више волите.)
Потребно је за фил: 3 кутије Маскарпоне сира (око 750 грама) или 750 грама неког другог пуномасног крем сира који је скроз гладак и није зрнаст и воденаст, 200 грама шећера, 3 кашике густина, 4 већа јајета и једно жуманце, 2 кашике сока од лимуна и наренадана корица од лимуна, 4 ванилин шећера, 1 шоља слатке павлаке, млечне.
Сир ставити у дубљу посуду додати остале састојке и кратко измутити, најбоље без миксера, ручно. Сипати смесу на полупечену кору и пећи на 175 степени у рерни док не добије златно жуту корицу одгоре али остане мекано у средини на додир. Не треба да буде скроз чврсто. Оставити да се природно охлади на собној температуре и оставити у фрижидеру преко ноћи или бар неколико сати. Служити са неким сосом од воћа. Ово је основни рецепт за обичан чизкејк, наравно овом можете додати топљену чоколаду, пире од бундеве или неке друге укусе као и било ком другом чизкејку.
Напомена: Да одгоре површина чизкејка не би попуцала можете ставити мало воде у плићу тепсију па у то калуп за торту са чизкејком обложен додатно фолијом да будете сигурни да вода не продре у калуп. Укус је исти али лепше изгледа.