Друштво

Дојаве о постављеним бомбама у основним школама

Бечеј, петак 20. мај

У све четири основне школе у Бечеју, школе у Бачком Градишту и Бачком Петровом Селу као и у Музичку школу јутрос је стигао мејл о томе да је у школу подметнута бомба. Настава је обустављена, полиција је изашла на терен и тренутно су патроле бечејске полиције у зградама школа и чека се полиција из Новог Сада. Средње школе, за сада нису добиле дојаве.

Основне школе и у Новом Саду и целом јужно-бачком региону су добиле ове дојаве. За сада се не зна ко стоји иза ових масовних дојава јер оне долазе са разних мејлова који су базирани на серверима у великом броју земаља (Швајцарска, Русија,Иран, Украјина, Словенија, Пољска, Гамбије, Нигерије …). Претеће поруке су слате са сервиса Gmail, ProtonMail, Eunet mail, Yandex, као и путем анонимних телефонских позива.

Из Владе Србије тврде да је ово притисак на Србију у вези са јаснијим одређивањем према рату у Украјини и руској агресији према Украјини, стручњаци тврде да још увек нема доказа нити јасних индиција да иза свих ових дојава стоји исти извор и да је организован и планиран како то тврде из Владе, нити да је то мотив ових дојава. То поткрепљује и чињеница да овакве дојаве тренутно су честа појава и у Босни и Херцеговини, Хрватској, Румунији и Црној Гори.

У сваком случају свака од претњи мора да буде процесуирана по протоколу о безбедности, МУП мора бити обавештен, Иако се до сада показало да су дојаве лажне за полицију је свака дојава значи обавезан излазак контрадиверзионе јединице на терен, евакуацију свих грађана који су се на тим местима затекли, и детаљан преглед сваког кутка.