Пита са кремом од бадема и воћем (Frangipane tart)
Франџипан је кремасто пуњење од бадема за пите и тартове. Често се употребљава у француским десертима и пецивима.
За „слатко“ тесто је потребно: 150 гр путера (јако хладног сеченог на коцкице), 100 грама шећера, 1 јаје, 2 кесице ванилин шећера, мало соли, једна и по шоља брашна. Хладан путер помешати са шећером и брашном и виљушком издробити путер у брашну да се уједначе мрвице, додати јаје и кратко месити само да се повеже тесто, обликовати лопту и ставити у фрижидер да се добро охлади. Разваљати тесто за тарт на намашћену округлу плићу тепсију (величине као за стандардну торту) и избоцкати тесто виљушком и ставити да се пече у рерни док не добије златно жуту боју по ивицама. Охладити тесто.
Пунити филом од бадема: Измиксати 100 грама путера са 100 грама шећера, додати два цела јајета, 4-5 кашика слатке павлаке, мало ваниле по укусу, 75 грама брашна (што је око 5 кашика) и 150 грама млевених бадема. Треба да буде кремасто али не ретко.
Јабуке исећи на тање кришке и кратко прокувати са зачинима (најбоље са мало шећера и ђумбира), охладити па уредно поређати на фил од бадема и мало их утиснути у њега.
Пећи питу око пола сата до 45 минута на 180 степени (или 150 са вентилатором) док не добије златно жуту корицу и још увек буде мало мекан франџипан на додир. Посути прах шећером питу.
Напомена: Уместо јабука можете користити било које воће, крушке припремљене као јабуке, шљиве мало прокуване са зачинима такође, црвено воће свеже, кајсије или брескве из конзерве или свеже. Бадем пита може да буде леп десерт и печена без воћа. По жељи се може посути сецканим бадемима.