Наполитанска ускршња пита (Pastiera Napolitana)
Најпре припремите крему од жита јер треба да се охлади и одстоји у фрижидеру. Скувати 200 грама жита у води да одмекне и буде допола кувано, одлијте воду, додајте пола литре млека и 50 грама шећера и на лаганој ватри кувајте док се не згусне и жито буде мекано као сутлијаш. Додати 100 грама путера у топло и кору од једне наранџе и пола лимуна и две кесице ванил шећера оставите да се скроз охлади у фрижидеру.
Тесто: 100 грама путера и 50 грама масти израдите са 100 грама шећера, додати једно јаје, 3-4 кашике млека, 2 кашике цветног меда, прстохват соли и кора од наранџе, кора од друге половине лимуна и око 300 грама брашна. Умесити тесто и оставити у фрижидер да се стегне.
Израдити 250 грама швабског сира (ситног сира, што кремастијег и маснијег) или рикоте са 100 грама шећера, додати 2 јаја и једно жуманце, ако имате код куће неколико капи екстракта од руже или још мало цветног меда (ливадског) и кесицу ванил шећера. Полако додајте у тај сир хладну крему од жита, све лепо помешајте и сједините.
Одвојити трећину теста и већи комад разваљати на пречник калупа за питу или торту да покрије и стране. Додати крему на тесто а остатак разваљати и исећи тракице ширине око 2 цм и поређати као мрежицу на фил. Пећи у рерни на 180 степени око 50 минута док не добијете златну корицу одгоре. Оставите да се добро охлади пре сечења. Пред служење посути шећером у праху.
Ово је стара ускршња традиционална италијанска пита. Као зачин се користи у оригиналу millefiori, цветна есенција, али пошто је тешко код нас то набавити може да послужи мало ружине есенције и доста корице од наранџе и лимуна за укус. Пазите да не претерате са ружином есенцијом јер је јака, треба само благо да се осети.