КуварРазонода

Најбољи Чили-Kон-Kарне (Chilli con carne)

Класик светске кухиње, ултимативни зимски comfort food „на кашику“, послужите са пире кромпиром, куваном рижом, кремастом палентом (куваном у млеку са мало сира одгоре), пројом, само павлаком или милерамом …

Потребно је око 500 грама јунећег млевеног меса, једна кашика масти или 50 грама путера, 2 већа лука, две мање или једна већа конзерва куваног црвеног пасуља, једна конзерва пелата, 1 литар јунеће супе (или 2 размућене јунеће коцке за супу у топлој води), 2 децилитра црног вина, 3 веће кашике парадајз пиреа и зачини: 3 чена белог лука, 2 кашике љутог чили зачина (или једна кашика туцане суџук паприке и једна кашика димљене слатке паприке), 2 кашичице млевеног кима, 1 кашичица оригана, црног бибера по укусу, једна кашика шећера, једна ловоров лист, 1 кашика млевеног коријандера (има у продавницама здраве хране), две кашичице брашна.

У већу шерпу која се не лепи ставите маст/путер и исецкајте лук и динстајте док не буде стакласт, додајте изрендан бели лук и јунетину. Динстајте десетак минута све заједно и уситните месо да не буде већих грудвица па додајте чили, ким, коријандер. Количина чили зачина зависи од тога колико желите да буде љуто. Још мало динстајте па поспите са две кашике брашна и добро промешајте да не буде грудвица. Додајте парадајз пире, парадајз пелат и пасуљ и налијте супу и вино и зачините са шећером, ловоровим листом, оригано, посолите и побиберите по укусу, поклопите и оставите да се крчка на слабој ватри око 45 минута док се сос не згусне и месо буде мекано. Уколико је потребно повремено додајте мало супе …