Пита од сира и мака (Mohnkuchen)
Замесити тесто од 300 грама просејаног брашна, 150 грама путера, 100 грама шећера. Разрадити ове састојке у мало крупније мрвице миксером или варјачом додати 5 кашика хладне воде из фрижидера, месити док се не добије глатко тесто. Одвојити једну трећину теста и ставити у замрзивач. Остатак теста распоредити на дно и на странице дубље тепсије за питу (или калупа за торту). Оставити у фрижидеру да се тесто одмори и стегне бар сат времена. Тесто избости виљушком и ставити у рерну на 180 степени да се зарумени и допола испече.
У међувремену док се тесто хлади направити фил: Измутити са 3 цела јајета 300 грама швапског сира (ситни сир) и неколико кашика шећера и корицом од једног лимуна. Скувати гриз од 750 мл млека и 7 кашика гриза и 150 грама шећера и у још топло додати 300 грама млевеног мака и два ванилин шећера. Оставити да се прохлади и полако умешати сир. Сипати масу на полупечено тесто и одгоре нарендати остатак смрзнутог теста да буде “чупаво”.
Ако желите можете тесто прво мало премазати домаћим пекмезом од шљива. Такође можете додати и суво грожђе мало натопљено топлом водом и оцеђено. У смесу са маком можете ставити и исецкане кајсије из компота, вишње или сецкане шљиве. Можете и служити и са преливом од вишања или малина. Пећи на 180 степени док одгоре не добије лепу хрскаву корицу златно жуте боје. Оставити да се охлади на собној температури потпуно, пре сечења ставити у фрижидер на сат два. Посути прах шећером. Ово је један од најомиљенијих аустријских колача, веома је укусан за нас који смо љубитељи мака.
Напомена: што више мака ставите биће интензивнији укус, па ако буде и мало више од 300 грама (не много, наравно да не буде превише сува смеса) …