Гастро фест у Београду на Дорћол плацу
Организатори наше локалне манифестације Гастро фест који се већ неколико година уназад организује негде почетком јесени ове године су решили да прошире „бренд“ и ван Општине Бечеј. Друштво интелектуалца браћа Тан је манифестацију „Гастро фест“ оформио веома успешну екипу која организује Гастро фестивал код нас, веома популарну манифестацију са својим типичним програмом од недељног ручка до кулинарских радионица, такмичења, дечијег програма. Већ неколико година код нас у Бечеју ова манифестација се одржава у Горанском парку и веома је посећена.
Екипа је решила да се опроба и на већем „тржишту“ и успели су да и за Нови Сад али и за београдски Дорћол Плац привуку неке веома познате произвођаче хране али и ресторане и кулинарске стручњаке. Како кажу идеја им је била као и кад је бечејска манифестација у питању: То је догађај којим се шири свест о високој гастрономској култури у Србији. Догађај који скреће пажњу на гастро, културолошки и економски значај локалних произвођача хране и породичних газдинстава у развоју домаће гастрономије.
Место сусрета, место уживања, место где људи квалитетно проводе заједничко време са породицом и пријатељима уз најлепше укусе српске гастрономије. Догађај који покреће гастро револуцију у Србији.“ – каже се у промотивном тексту о манифестацији.
Један од најважнијих сегмената овогодишњег београдског издања Гастро феста на Дорћол плацу који се одржао 15. и 16. јуна је била Пијаца малих произвођача.
Била је то идеална прилика да посетиоцима, куварима и ресторанима мали произвођачи представе своје месне и млечне производе, сокове, џемове, укусне слаткише, најлепша вина, лековито биље, хандмаде посуђе и још много тога.„Верујемо да су мали, локални произвођачи основа модерне, домаће, високе гастрономије и због тога желимо да направимо платформу у којој ресторани и посетиоци из прве руке могу да се упознају са великом понудом и високим квалитетом локалних намирница, а са друге стране, да се произвођачи упознају са потребама ресторана и крајњег потрошача, ради лакшег прилагођавања потрошачким трендовима.
Желимо и да шефови ресторана препознају значај локалних, аутохтоних намирница и да што више почну да их користе у својим кухињама.“ – каже се у саопштењу након фестивала. Организатори напомињу да је представљање Гастро феста веома добро примљено од стране београдске публике, да су посетиоци уживали у аутентичним укусима и у домаћинској атмосфери али и сјајној музици, а полазници радионица су научили штошта од кулинарских мајстора, док су најмлађи посетиоци заиста потврдили да је „Острво осмеха“ био прави избор за назив њиховог кутка на фестивалу.