Запечене пуњене паприке макаронама и месом
Предлажемо вам одлично, издашно јело за крај лета кад је све од ових намирница у сезони – паприка, она црвена месната за печење и зрео парадајз пре свега. Рецепт је медитерански, подсећа на лазање али је лакши и веома освежавајући.
Потребно:
- 4 до 5 већих црвених паприка (оне меснате)
- 200 грама ал денте скуваних макарона
- 4 већа мекша парадајза
- 200 грама млевеног меса
- 1 лук црни
- Око 2 дл млека и брашна за бешамел
- 150 грама тврдог сира (плус пармезана за посип)
- 2 дл куваног парадајза
- Уље (маслиново или обично)
- 2 дл белог вина (или воде)
- Зачини: со, бибер, неки грчки или италијански мешани зачин, 4 чена белог лука, сецкани першун, мушкатни орашчић за бешамел
У већу дубоку тепсију на дно ставите два децилитра куваног парадајза, мало уља и воду (вино) и исецкајте парадајз на коцкице. Додајте зачине: бибер, со, неку мешавину грчког или италијанског зачина (ако немате може само босиљак и оригано сушени) и бели лук ситно сецкан. На ову подлогу поређајте преполовљене паприке, као чамчиће, онако једну уз другу да су прилично збијене. Скувајте макароне допола (ал денте), издинстајте месо са сецканим луком, зачините, додајте сецкани першун и помешајте са макаронама. Пуните паприке са овим филом онако издашно. Када их напуните, одгоре попрскајте са мало куваног парадајза и ставите под фолију у рерну да се пече око 35 минута. Паприке треба да буду мекане али да се не распадају. У међувремену направите мало бешамела: загрејте мало уља у шерпи, додајте кашику две брашна и налијте млеком и укувајте сос. У бешамел додајте половину ренданог сира и зачините га (со, бибер, мушкатни орашчић). Извадите паприке из рерне, скините фолију и сваку паприку залијте са бешамелом и одгоре распоредите остатак сира. Вратите у рерну да се паприке запеку и да бешамел добије корицу. Служите паприке преливене сосом од парадајза који је остао у тепсији. Уколико имате при руци можете све још додатно посути пармезаном.