ВестиКуварРазонода

Моја верзија mince pie колачића

Негде прошле године у ово време на вашару који је за новогодишње празнике био организован у центру Бечеја имала сам тезгу са мафинима и колачима. Једна од најпопуларнијих врста колача, које сам највише и продала, али који су били конзумирани и на лицу места биле су мале питице са сувим воћем. Иако сам била убеђена да већина људи који су куповали знају, углавном из популарне културе, серија и филмова, шта су mince pie (минс пај), традиционални колачићи за божићно/новогодишње празнике које у скоро сваком божићном филму или серији се појављују, ипак су за већину мојих „муштерија“ тада били изненађење и, испоставило се, прави хит. 

Mince pie се заиста некада у Енглеској правио са млевеном јунетином, ма колико то сулудо звучало сада, али већ дуго тог „састојка“ нема у овим малим питицама. То су сада искључиво слатки колачи пуњени мешавином зачињеног воћа, украшени звездицама од теста и прах шећером. 

Најважније је најпре припремити воће и то можете, чак би било и пожељно, да то урадите неколико дана раније, кад још нисте у гужви. Има мало сецкања али можда можете, ако сте вични мултитаскингу, да то радите и уз неки божићни филм или подкаст. Ја сам користила суве смокве, бруснице, грожђице, кајсије, урме, шљиве … шта већ волите комбинујте. Сецкање мора бити на ситно и то зна мало да потраје па бирајте дан кад имате времена. Скувајте посебно две, три рендане јабуке са соком од наранџи или мандарина и мало лимуна, ставите обавезно и зачините као за кувано вино – цимета, каранфилића (пазите да не претерате), шећера и додајте на крају мало црног вина, мало рума или неког ароматичног алкохола. Исецкано воће (не треба га пуно највише по 100 грама од свих врста) додајте у још топле јабуке, зачине и алкохол и оставите да одстоји да воће упије сву течност и поприми укусе зачина. Уколико буде још влажно кад кренете да правите колаче оцедите добро. 

Е, сад кад дође дан, пустите музику, упалите рерну и направите тесто. Направите од путера, око 300 грама (може и маргарин), једног јајета, брашна  по потреби, мало соли и шећера прхко тесто, да буде растресито и мекано. Не треба пуно да га гњавите, само да се повеже. Охладите добро у фрижидеру и развијте што тање, вадите чашом кругове и ставите у подмазану тепсију за мафине и утапкајте да направите чамчиће. Нафилујте богато колачиће. Оставите бар трећину теста посебно и остатак теста разваљајте па модлом вадите мале звездице и ставите одгоре као поклопац. Ставите да се пеку најдуже 20-так минута, док тесто састране не порумени. Биће то доста колачића чак неколико тепсија. Пажљиво их вадите када се мало прохладе да се тесто не би распало, ја сам стављала и папирне корпице за мафине да остану цели. Поспите прах шећером, уживајте у кући која мирише на божићне зачине и ставите тацну на сто, декоративни су веома и има их доста јер је јако тешко се зауставити.

Тања Д.