Авокадо умак за тортиље или чипс (Guacamole)
Потребно: 2 мања авокада или један већи, 1 парадајз средње величине, 1 црвени лук, 1 љута црвена папричица или пола кашичице туцане паприке, 1 чен белог лука, сок од једне лимете или пола лимуна, 2 кашике маслиновог уља, со и бибер по укусу.
Припрема: Издубити месо од авокада. Изгњечити и напрскати са соком од лимуна (лимете). Ситно исецкати црвени лук и парадајз (издубити семе да не буде превише воденаст), испасирати чен белог лука, исецкати ситно папричицу, додати уље и зачине и све лепо измешати. Оставити у фрижидеру сат времена да се измешају укуси. Служити као умак уз чипс или на тосту комбиновати уз кувана јаја, печени кромпир као ужину или лакшу вечеру.