ВестиДруштво

Александра Филипчев прави уникатну одећу за барбике

Хеклање је стари занат, стар више од два века. Суграђанка Александра Филипчев већ више од једну деценију прави уникатну одећу за барбике.Она се кроз интервју за Бечејске дане присетила својих почетака у изради ручних радова. пре него што се посветила издради одеће за барбике.

Још као мала сваки пут кад бих отишла код баба-тетке, она је поред себе имала канту пуну вунице или конца и започети рад. Њој је увек била жеља да неку од унука научи ручном раду,али тек као одрасла пожелела сам да и сама истражим о томе. Сада је све доступно на интернету, те сам основе ручног рада сама савладала“, како Александра каже у почетку су то били подметачи за столице, зепице за бебе и други одевни комади за децу и одрасле.

Кад сам савладала основе, одевне комаде је углавном испробавала моја породица. То су већином биле зепе за по кући и капице по узору на ликове из цртаних филмова, тада популарних“, наставља она откривши за лист Бечејских дана да је решила да ће неке радове поставити на онлајн платформу за продају, Купиндо.

Мој основни мотив никад није био новац. Капице сам продавала по симболичној цени да бих имала за нов материјал. Нове идеје су само навирале, а ја никад нисам правила индентични рад, ни дан данас. Сваки мој рад је уникатан“, истиче Филипчев.

Квалитетна и дуготрајна одећа за Барбике

На идеју да креира уникатне и квалитетне одевне комбинације за барбике дошла је играјући се са својом старијом ћерком, која јој је дан данас подршка, у монтажи видеа за њен Инстаграм профил Ručniradovi Sandra док се млађа игра са сестрином и њеном одећом за лутке.

Александрина млађа ћерка Емилија
Александрина млађа ћерка Емилија

Све девојчице природно прво гледају како ће ту лутку одмах да скину и преобуку, чим је изваде из кутије. Одећа после скидања се врло брзо распадне. Изгледа да је направљена само да би стојала на Барбики у кутији, само за гледање. Тако смо дошле на идеју да креирамо сопствену одећу за лутке коју можемо да скидамо и перемо, а да се она не распадне. Наравно, сва деца и њихови родитељи, који су видели ту одећу бивали су одушевљени и желели су да и они имају неки уникатни комад за своје луткице“, присетила се наша саговорница кроз смех.

Александра истиче да је сваки њен рад односно, одевни комад, направљен од памучног конца, као и да се ништа не може распасти током скидања и прања у машини за веш јер је све добро ушивено. Инспирацију, признаје, проналази свуда.

Неки од њених радова доступни на Купинду
Неки од њених радова доступни на Купинду

Инспирацију проналазим свуда, у цртаним филмовима, пратећи одевне комбинације које носимо или ми се неко јави са жељом да реализујем неку њихову идеју и увек коментари буду позитивни, да је боље него што су они очекивали, пошто та одећа буде минијатура људске.“

Последња поруџбина била је од стране професионалне балерине из Београда која је желела да поседује лутку која ће имати исто одело као и она. Ипак, како истиче њен фокус није на томе да заради новац, већ да обрадује и малу и велику децу.

Хеклање је мој хоби, кроз који гајим дете у себи и радост ишчекивања финалног изгледа. Моја мотивација је позитивна реакција сваког ко добије и осети мој рад у рукама. За мене је хеклање вид опуштања,антистрес терапија што би популарно рекли, неки вид да се изразим тиме што ћу у сваки направљени комад унети део себе,свој лични печат и притом обратовати неког. Сматрам да свако треба да пронађе неки облик изражавања у ком ће апсолутно да ужива,као што сам и ја.“

Њене радове можете пронаћи на њеном Инстаграм профилу, као и на онлајн платформи за продају Купиндо кликом овде.