Baba Ganoush
Потребно:
3 већа патлиџана
1 већа главица црног лука
4 чена белог лука
1 дл маслиновог уља
1 лимун
2 велике кашике тахинија (паста од сусама)
со, бибер, туцана паприка
Припрема:
Преполовити патлиџане, засећи на неколико места унутрашњост половина, попрскати сваку половину маслиновим или обичним уљем, посолити и ставити у рерну на 200 степени да се пеку док не добију корицу и месо патлиџана буде скроз мекано (30-так минута). Кад се мало прохладе издубити и кашиком извадити месо патлиџана у дубљу посуду. Посебно издинстати јако ситно исецкан црни и бели лук (може у блендеру) на маслиновом уљу, зачинити – додати со, бибер и туцану паприку по укусу и додати у патлиџан. Смесу можете пасирати ручним пасиром за кромпир (ако желите мало крупније млевени намаз) или у блендеру. На крају додати сок од једног целог лимуна и две пуне кашике тахини пасте.
Овај намаз је одличан за тост, крекере, уз сиреве и салате.
Извор фотографије: BBC.com