КуварРазонода

Baba Ganoush

Потребно:

3 већа патлиџана

1 већа главица црног лука

4 чена белог лука

1 дл маслиновог уља

1 лимун

2 велике кашике тахинија (паста од сусама)

со, бибер, туцана паприка

Припрема:

Преполовити патлиџане, засећи на неколико места  унутрашњост половина, попрскати сваку половину маслиновим или обичним уљем, посолити и ставити у рерну на  200 степени да се пеку док не добију корицу и месо патлиџана буде скроз мекано (30-так минута). Кад се мало прохладе издубити и кашиком извадити месо патлиџана у дубљу посуду.  Посебно издинстати јако ситно исецкан црни и бели лук (може у блендеру) на маслиновом уљу, зачинити – додати со, бибер и туцану паприку по укусу и додати у патлиџан. Смесу можете пасирати ручним пасиром за кромпир (ако желите мало крупније млевени намаз) или у блендеру. На крају додати сок од једног целог лимуна и две пуне кашике тахини пасте.

Овај намаз је одличан за тост, крекере, уз сиреве и салате.

Извор фотографије: BBC.com