Óbecse

Bagolyborsó az asztalon

A bácsföldvári Nemanja Mirilov Szerbiában is szeretné elterjeszteni a csicseriborsó-termesztést és a belőle készült termékeket

A bácsföldvári Nemanja Mirilov 2015-ben kísérleti jelleggel vágott bele a csicseriborsó-termesztésbe. Görögországban hallott először erről a hüvelyesről, és az interneten nézett utána, majd a vetéshez is interneten keresztül, Oroszországból rendelte az első magvakat. Nemanjával a csicseriborsó termesztésről és a hüvelyes jótékony hatásairól is beszélgettünk.
Miért kezdtél el csicseriborsót termeszteni?
Egy önfenntartó vállalkozást szerettem volna indítani, ahol a termeléstől a késztermékeken át az értékesítésig mindent mi csinálunk, és ebből meg is tud élni a család – így jutottam arra az ötletre, hogy csicseriborsót termesztek. Az első évben csupán fél holdat vetettünk be, és elégedettek voltunk a hozammal. Sokat tanultunk, kísérleteztünk az elmúlt években. Ma már egy tucatnyi közreműködővel jóval nagyobb területen termelünk négy különböző fajtát: az afganisztáni vörös-feketét és háromféle olaszt. Szerbiában a második világháború óta nem termesztik errefelé ezt a növényt, így betegségei és kártevői sincsenek – ez már önmagában alkalmassá teszi a biotermesztésre.
Milyen tulajdonságai vannak a csicseriborsónak?
Kellemes, enyhén diós íze és sokféle felhasználási lehetősége, tápanyaggazdagsága és rengeteg pozitív élettani hatása van. Az egyik legbőségesebb növényi fehérjeforrás, a vegánok és vegetáriánusok körében nagyon népszerű, de bármilyen étrendbe beilleszthető és sokféleképpen elkészíthető. Kitűnő méregtelenítő, és magas rosttartalmának köszönhetően szerves részét képezheti a cukorbetegek étrendjének is, Sokféleképpen fogyasztható: készülhet belőle humuszként ismert pástétom és egy falafelnek nevezett hús nélküli fasírt is. Párolhatjuk fűszerekkel, ilyenkor ízletes nassolnivaló, pirítva pedig snack lesz belőle.
Ti milyen termékeket készítetek belőle?
Köves házi malommal készítünk belőle besant, egy rostokban gazdag, alacsony zsírtartalmú gluténmentes lisztet, Hét hónapig dolgoztam azon, hogy a lisztünk mindig megfelelő minőségű legyen. Ma már a megfelelő deklarációkkal is rendelkezünk, így a lisztünk felkerülhetett a bioboltok polcaira is, de Magyarországra és Szlovéniába is szállítunk. Ebből a lisztből kenyeret és süteményt is lehet sütni, de sűríteni is lehet vele. Az így készült termékek gluténmentesek, magas fehérjetartalmúak és kiváló tápértékűek, emellett könnyen emészthetők. Mindez igaz a tavaly Besan pasta néven piacra került tésztánkra is, amely rendkívül gyorsan elkészíthető, még főzni sem kell: csak leöntjük forró vízzel, adunk hozzá egy kevés sót és olajat, megkeverjük, három percig állni hagyjuk, majd öntünk hozzá egy-két pohár hideg vizet. A tésztát ezután leszűrjük, majd leöblítjük hideg vízzel, és már kész is. Ebben a tésztában nincs tartósítószer és adalékanyag, íze pedig a pörkölt mogyoróéra emlékeztet.
Milyen ital a Chickpeace cooffee?
Ha pontosan kellene fogalmazni, angolul ez chickpea coffee lenne, szóval az, hogy a termékünk neve Chickpeace cooffee lett, arra utal, hogy turpisság van a dologban. Igazából ez nem kávé, mondjuk inkább békeitalnak, hiszen angolul a peace békét jelent. Nincs benne glutén és koffein, van benne viszont sok fehérje. Ez az ital készülhet úgy, mint a török- vagy a nesszkávé, sőt kávéfőző gépekbe is lehet tölteni. Ha megfőtt, hagyjuk kicsit állni, ülepedni, A csicseris ital íze emlékeztet ugyan a kávééra, de van egy pirított mogyorós beütése, ezért a zaccot fel lehet használni sütemények ízésítésére is. Nálunk nem csak a csomagolás, de a melléktermék is újrahasznosítható!
A Besan sajt sem igazán sajt. Miről van szó pontosan?
Olyan inkább mint a tofu, szója nélkül. Több mint fél évig kísérleteztünk vele, mire megszületett a fűszerekkel mediterrán ízvilágúra hangolt Besan sajt. Az a célom, hogy minél többen megismerjék ezeket az ételeket, hiszen a csicseriborsó sokféleképpen – sütve, főzve, párolva, köretként, húspótlóként, csemegeként – is fogyasztható..
Feleséged, Markov Biljana kozmetikumokat fejleszt csicseriborsóból. Mi szerepel eddig a palettátokon?
A feleségem felelős a marketingért, az értékesítésért, és kiapadhatatlan az ötletekből. Ő Besan smoothie néven egy vegán szappant kísérletezett ki, Besan glow névvel pedig egy arcmaszkot is előállított.
Térjünk vissza a termesztésre. Mit követel meg a csicseriborsó, és kinek érdemes termesztenie?
A csicseriborsó vetése, termesztése, aratása a szójáéhoz hasonlít. Én nem használok vegyszereket, csalánból készült permetszerrel védem és táplálom. Ez a növény jól tűri a szárazságot, locsolni nem kell. Nekem az idei aszályos nyár után 800-900 kg termett holdanként, és 100 dinárért vették át az első osztályú terményt. 50 eurós holdankénti befektetéssel 600-1200 kg közötti hozamra lehet számítani. Főleg a kistermelőknek érdemes belevágniuk a termesztésbe.
Milyen további terveid vannak?
Az idén újabb kísérletbe fogtam ismét fél holdon: egy őshonos, a hibrideknél kisebb hozamú, de kizárólag emberi táplálékként használt kukoricafajtát, a nyolcsoros fehér, nagy szemű és nagy csövű fillérkukoricát kezdtem el vegyszermentesen termeszteni.

F.R.

Latin neve Cicer arietinum, angol megfelelője a chickpea, szerbül pedig leblebijának vagy nautnak mondják. Már az ősmagyarok is termesztették, írásban először 1350-ben említik cicer borsó néven, de a régebbi szakácskönyvekben gyakran bagolyborsóként szerepel. A XVIII. századig viszonylag gyakori volt, aztán fokozatosan feledésbe merült. Az értékes hüvelyes származási helye nagy valószínűséggel a Közel-Kelet vagy a mediterrán régió, ahol étkezési célra és abraknak termesztett, közkedvelt növény. Európában az olaszok, spanyolok, portugálok, franciák és a törökök termesztik jelentősebb terület- és hozamviszonyok mellett.