Банана хлеб – основни рецепт и верзије
Потребано је 5 већих што зрелијих банана (најбоље кад већ имају тамне мрље), једна већа шоља жутог шећера, 4 јајета, 125 грама путера и једна шољица уља, 1 кашика павлаке или милерама, прашак за пециво, прстохват соли и ванилин шећера два паковања и брашна у зависности од величине банана и јаја… у сваком случају тесто треба да буде густине еурокрема, нутеле. Мало гушће него за мафине. Ово је основни рецепт који може да се испече и без додатака. Пече се у калупу за хлеб или за куглоф, добро намашћеној и посутој брашном. Можете обложити и папиром за печење да лакше извадите из калупа. Ово је довољна количина за два калупа за хлеб. Сипати тесто до пола калупа јер нарасте. Пећи на 170 степени око 40 минута, проверити виљушком да ли је печено. Охладити и извадити из калупа. Резати на кришке кад се охлади.
Верзија 1 – зачињен банана хлеб: наренданог свежег ђумбира, цимета, млавеног каранфилића, мушкатног орашчића и семена кардамона (ако нађете), може и зачин за медењаке.
Верзија 2 – са чоколадом: две кашике нутеле, или истопљено 150 грама чоколаде и 50 грама исецкане чоколаде. Можете прелити и глазуром од чоколаде или ганаш кремом.
Верзија 3 – са сувим воћем: исцекано 200 грама урми, 100 грожђица или брусница претходно потопљење у врелу воду на десетак минута па осеђене, мало рума, можете додати и сецкане кајсије или смокве. Прелити карамел глазуром: Истопити шећера па додати мало слатке павлаке да буде густ крем.
Верзија 4 – са цитрусима: У тесто додати изрендне коре од лимуна или нараџе и мало сока од лимуна или наранџе. Прелити глазиром од шећера у праху и лимуна или наранџе.
Верзија 5 – са коштуњавим воћем: у тесто додати сецкане орахе, бадеме или лешнике и мало смањити количину брашна. Уколико правите са кикирикијем додајте две веће кашике кикирики путера и шаку сецканог кикирикуја. Можете да комбинујете чоколаду и кикирики.