Óbecse

Bevezetik a szelektív hulladékgyűjtést Óbecsén

A jövő héttől fokozatosan Óbecsén is elkezdődik a háztartásokban a szelektív hulladékgyűjtés. A társasházaknál egy sárga konténerbe kell majd az újrahasznosítható hulladékot gyűjteni, míg a háztartásoknak erre a célra ingyenesen egy 120 literes műanyag zsákot biztosít a Tiszamente Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft., ebbe kell majd elhelyezni a PET-palackokat, a papírt, a kartont, valamint az üveg- az alumíniumgöngyöleget, az eddig is használt szemeteskukába pedig csak a konyhában, a háztartásban és a kertben keletkezett nedves és egyéb vegyes hulladék kerülhet. Az elvitt zsák helyett természetesen új zsákot kapnak majd a polgárok, de félig megtöltött zsákért cserébe nem jár új zsák.

Bojana Radaković, a Tiszamente Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft. környezetvédelmi referens elmondta: az igazi szelektív hulladékgyűjtés több kategória szerinti válogatást jelent, de jelenleg a vállalatnak erre se pénze, se kapacitása nincsen, és a lakosságot is fokozatosan kell felkészíteni erre a változásra. A szelektív hulladékgyűjtésre a törvényi kötelezettség mellett környezetvédelmi és gazdasági okok is sarkallták a vállalatot.

A Tiszamente Kft. a változást fokozatosan vezeti be a község területén: szeptember 19-étől elsőként az első helyi közösségben indul el a szelektív hulladékgyűjtés, egy hónappal később a második, újabb egy hónap elteltével pedig a harmadik helyi közösség is csatlakozik a rendszerhez, majd a tapasztalatok összegzése után várhatóan a környező településeken is bevezetik a szelekciót. Az újrahasznosítható hulladékot kéthetente szállítja majd el a Tiszamente Kft. Az elszállítás időpontjáról a lakosságot egy szórólappal fogják tájékoztatni.

F.R.