ВестиДруштвоМлади

БУМ: Преиспитивање медијског садржаја

Бечејско удружење младих се од свог постојања бави акцијама хуманитарног карактера, омладинском политиком и активизмом. У претходном периоду спроведен је тренинг „Млади у надзору информација“.

Ове интерактивне радионице имале су за циљ да младима укажу на медијске манипулације, сачува младе од утицаја лажних вести и развије критичко мишљење.

Шта је критичко мишљење?

Како кажу из Бечејског удружења младих, критичко мишљење је важно за сваког појединца. Оно нам, у смислу медијске писмености, може помоћи да не наседамо на медијске манипулације и сачувамо се од утицаја лажних вести и манипулативних садржаја.

Моја колегиница и ја смо креирале интерактивне радионице где су млади учили о медијским манипулацијама, фектчекингу, функционисању медија, етици која нам данас у медијима често недостаје, као и о томе како се креира медијски садржај. Важно је да знамо како креирамо садржај јер друштвене мреже данас нам омогућавају да свако од нас буде креатор медијског садржаја, због тога је важно да преузмемо одговорност за садржај који креирамо и делимо чак и путем приватих профила“, изјавила је за лист Бечејских дана омладинска едукаторка Гордана Адамов.

Она је истакла да је важно развијати критичко мишљење од малих ногу, како би се информације које долазе до читаоца што пре преиспитале.

Спремни смо да уложимо додатне напоре да преиспитамо информације које до нас долазе са свих страна. Постављамо питања, гледамо информацију између редова, промишљамо о томе ко нам пласира информацију, на који начин и зашто. Тако се чувамо од лажних вести, преиспитујемо информације које посебно у дигиталном свету до нас свакодневно долазе“, објашњава омладинска едукаторка.

Млади се информишу преко друштвених мрежа

Један од закључака насталих са тренинга је да се млади информишу искључиво преко друштвених мрежа,каже Гордана, те су аналазирали веродостојност информација које допиру до њих.

Учесници тренинга
Учесници тренинга „Млади у надзору информација“

Млади се информишу искључиво преко друштвених мрежа и слабо прате профиле медијских кућа. Закључак са тренинга јесте да су се о друштвено-политичким дешавањима највише информисали од породице и пријатеља, па смо доста дискутовали о томе колико су овакви извори заиста поуздани. Мислим да су након тренинга много свеснији са каквом лакоћом дезинформације и мисинформације настају.“

Наша саговорница је за наш лист прокоментарисала рад локалних медија, истичући да нема толико лажних вести.

У локалним медијима немамо толико лажних вести колико нам недостаје истраживачког новинарства, него се локална медијска сцена, уз одређене изузетке, претворила у ПР агенције које само промовишу локална дешавања.“

Адамов је поделила искуства са тренига и објаснила како млади могу да учествују у својим заједницама.

У гостима су нам били млади из различитих градова широм Србије, већина се по први пут сусрела са овом темом. Сада је на њима да након тренинга креирају и реализују радионице у својим заједницама како би пренели стечено знање својим вршњацима.“

Прошле године, БУМ је у средњим школама спровео је радионице на тему корупције, које такође захтева вештину критичког мишљења.

Пројекат „ЕУ Ресурс центар за цивилно друштво у Србији” спроводи Београдска отворена школа у партнерству са Новосадском новинарском школом, организацијом ENECA, Ужичким центром за права детета, Новом планском праксом, Сигурним стазама, Младим пољопривредницима Србије и међународним партнером, Фондацијом Фридрих Еберт (Friedrich Ebert Stiftung).

Слике: Гордана Адамов/ БУМ