Дом здравља Бечеј: Потписан уговор за дигитализацију мамографа

Нови Сад, 18. јун

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је данас уговоре за финансирање и суфинасирање изградње, одржавања и опремања 47 здравствених установа у Војводини, за шта је из покрајинског буџета издвојено 420 милиона динара.

Покрајински секретар за здравство проф. др Зоран Гојковић истакао је да је на почетку мандата циљ Покрајинске владе била ревитализација здравственог система Војводине, те да се у томе успело пре свега захваљујући континуираном улагању.

Дом здравља Бечеј је овом приликом добио уговор за финансиранје дигитализације мамографа. До сада су се у Дому здравља израђивали искључиво аналогни снимци, који су се у застарелој комори, која је већ неко време била у квару, тешко развијали. Након што буде реализован предмет овог уговора, у  Дому здравља  Бечеј ће се добијати најсавременији дигитални мамограми, који ће грађанима Бечеја омогућити рану и прецизну дијагностику рака дојке. Рак дојке је веома тешко оболење, које је све чешћа претња здрављу и животу жена али и једног броја мушкараца.

Сваке године у нашој земљи оболи око 4.000 жена, а њих око 1.600 изгуби битку са том болешћу. Жене у Србији налазе се у средњем ризику од оболевања, када је у питању учесталост рака дојке у Европи, али се по смртности налазимо међу водећим земљама.

Карцином дојке у великом броју земаља чини 25 одсто свих малигних болести женске популације, док број пацијенткиња које изгубе битку са овом болешћу чини чак 15 одсто умрлих од свих малигних болести. Данас се у свету чак 70 до 80 одсто оболелих региструје у раној фази а да се око трећине свих малигних тумора дојке у Србији открије у фази локализоване болести, док 10 одсто има удаљене метастазе.

Пре неколико месеци, Дом здравља Бечеј је од  Покрајинске  владе и Покрајинског секретаријата за здравство добио и потпуно опремљено ново санитетско возило.

Извор: сајт Владе Војводине, Дом здравља Бечеј