ВестиКултура

Драмски студио „Феникс 95“: Премијера „Зачаране принцезе“

У Радичевићу је у суботу 13. априла пред препуном салом Дома културе одржана премијера дечије представе „Зачарана принцеза“ у продукцији Драмског студија „Феникс 95“.

„Зачарана принцеза“ је још једна бајковита прича о борби добра у зла прилагођена за најмлађу публику. Наравно, као на крају сваке озбиљне праве бајке, малишани у публици али и они на сцени добили су свој „срећан крај“. Оно што је још важније је да је Драмски студио „Феникс 95“ поново на сцену поставио још једну успешну представу чији „живот“ на даскама тек почиње уз нову генерацију глумаца а која ће се играти још дуго. Овај подмлађени ансамбл доказао је да је и даље „Феникс“, као и претходних деценија, окосница културног живота у селу.

Драмски студио „Феникс 95“  је за скоро три деценије довео на сцену Дома културе Радичевић генерације младих глумаца који су одавно већ и као родитељи у публици а један од најзаслужнијих за то је, свакако, редитељ и ове представе Драган Гаврић са преко 80 представа иза себе.

Драган Гаврић и Тоде Николетић, познати дечији песник, сарађују већ дуже време и ова представа је такође плод њихове успешне сарадње.

„Имали сте прилику вечерас да погледате једну дивну игру на овој сцени овде. Сад Николетићем, који је написао овај текст, сарађујемо од оснивања „Феникса“. Он је један диван драмски писац и велики број својих текстова је наменио деци. Он је такође и одличан дечији песник. Ово је, мислим, петнаеста или шеснаеста представа коју радимо по Тодетовом тексту.“ – рекао је Драган Гаврић и додао да је све ово веома важно за одрастање и за едукацију његових малих глумаца.

„Они овде долазе да се друже, долазе да науче комуникацију међусобно а да не причамо о сценском говору, о сценском покрету, о ономе што се учи на самој сцени. Нако свега тога, они овде науче и да постану комуникативни добри људи. До сада овде је прошло на стотине малишана за ових 29 година, сви су они данас успешни људи, неки су отишли из села, неки су у иностранству или широм Србије али без обзира на то неколицина њих је вечерас дошла на ову премијеру. Дакле 29 година функционише Драмски студио „Феникс 95“ и ја сам ту од оснивања. Цео Радичевић живи за „Феникс“ и он за Радичевић. Тренутно у селу живи око 600-700 становника али сви су на неки начин ангажовани у овом позоришту, добар део ученика из Основне школе „Здравко Гложански, из вртића, њихови родитељи, стари чланови ансамбла. Мислим да је важно рећи за малишане који вечерас играју у представи да су њихови родитељи кад су били мали играли у „Фениксу“ а оснивачи су били њихове деде и баке. Тако то иде из генерације у генерацију и уживамо већ 29 година и радимо.“ – додао је Гаврић.

„Принцеза“ Гордана Мучалов, за представу „Зачарана принцеза“ нам је рекла да јој ова „главна“ улога веома пристаје али и да су сви заједно вредно радили, слушали „чика Драгана“ и  да је због тога и представа толико лепа.

„Радили смо четири месеца али су пробе биле увек са много шали, било је доста пауза па смо играли и жмурке и било нам је предивно“ – додала је Теодора.

„Витез“ Јован Јапунџић је веома поносан на своју улогу, добио је добре критике али је посебно задовољан својом двојезичном улогом. „Раније сам имао трему док нисам ишао у позориште али сада више немам, све ово ми пуно значи јер је забавно и занимљиво“. Трему нису имали ни остали мали глумци јер су све ово схватили као лепо дружење и игру. Душан Вукашиновић каже да им ништа није било тешко током реализације представе и да су све радили „кроз игру и машту“.

Малишани  у овој позоришној продукцији нису били само глумци, звезде, принцезе … неки од њих били су и иза сцене јер права продукција захтева и техничко особље. Један од главних „техничара“  Радован Сили каже да је његов задатак био да постави део сценографије, да помогне редитељу у раду и све остало што је посао од њега захтевао да би се представа на сцени одвијала несметано.

Представа „Зачарана принцеза“ подигла је публику на ноге, уз громогласни велики аплауз мали глумци су се поклонили до следећег извођења а из ансамбла Драмског студија „Феникс 95“ ускоро су најавили и нову премијеру и представу, овога пута за одрасле.